Četiri pravila za tijelo bez celulita

Foto: Shutterstock

DOSTA vam je narančine kore na bedrima? Pročitajte ove savjete i riješite svoje probleme!

Bez obzira što kozmetičari pričaju, celulit nije gomila toksina, nego jednostavno mast u lipidnom sloju kože. Ako se udebljate, kolagen iz vašeg tijela, koji održava lipidne strukture povezanima, počinje se učvršćivati i masti se počinju vezivati jedna na drugu. Tako se na površinskom sloju kože stvaraju ružne rupice - CELULIT!

Budući da mast u sebi sadrži stanice koje privlače vodu, tekućina se uvlači u lipidni sloj kože i vi se još više debljate te se na koži stvara još više celulita. Ozbiljnost vašeg celulita, dakle, ovisi o tome koliko masti i tekućine imate u organizmu. No, ne očajavajte! Dva vrlo važna faktora za nastanak celulita su čvrstoća kože i kvaliteta kolagenskih vlakana koje vaše tijelo proizvodi.

Na ove stvari, drage naše, najviše utječu genetika, godine i količina slobodnih radikala u vašem tijelu. Donosimo vam nekoliko savjeta koji će vam pomoći u borbi sa ženinim najvećim neprijateljem - celulitom!

1. SPRIJEČITE ZADRŽAVANJE TEKUĆINE U TIJELU!


Ovo je pravilo najbitnije poštovati nakon što ste odlučili objaviti rat celulitu! Izbacivanjem viška tekućine iz organizma otežavate proces vezivanja tekućine na mast u vašem organizmu i tako sprečavate nastanak celulita. Namirnice koje biste trebali izbjegavati, kako biste pomogli svom organizmu da se riješi viška tekućine, su sol i zasoljena hrana, a savjetujemo vam veći unos vode u organizam. Jedite što više prirodnih dijuretika kao što su celer, brusnica i šparoge.

2. SAGORIJEVAJTE MASTI!


Iako i mršave žene mogu imati celulit, prevelika koncentracija masti u organizmu može pogoršati situaciju. Savjetujemo vam da se pridržavate dijete u kojoj ćete u organizam unositi manji broj kalorija, odolite nezdravoj hrani i, umjesto hamburgera, pojedite voće ili povrće.

3. HIDRATIZIRAJTE KOŽU!

Gore od samog celulita može izgledati jedino celulit na suhoj, ne-njegovanoj koži! Što više pijete vodu, vaša će koža izgledati glađe i sjajnije, a celulit će biti manje primjetan. Zdrave masti hidratiziraju vašu kožu i zato povećajte hidratizaciju! Jedite što više bobičastog voća, sjemenki, maslina i ribe. Sva ova hrana može biti vaš glavni adut u borbi protiv celulita!

4. SMANJITE RAZINU ESTROGENA!


Jedna od najvažnijih namirnica u borbi protiv celulita jest - lan! On sadrži lignane i fitoestrogene, koji normaliziraju razinu estrogena u organizmu. Zato ne oklijevajte za doručak omiljene žitarice posipati sjemenkama lana! Još neke namirnice u kojima također možete pronaći fitoestrogene su brokula, kelj i kupus!

*DODATAN SAVJET!

Ako poslušate sve ove savjete, borba s celulitom postat će lakša, ali imamo još jedno oružje kojim se možete poslužiti. Krenite na dvotjednu dijetu koja će smanjiti vidljivost celulita na koži. Dijeta će vam pomoći u izbacivanju viška tekućina iz tijela i smanjiti razinu toksina u organizmu. Jedite proteine, povrće i voće te izbjegavajte masnu i začinjenu hranu. Sretno, i ne zaboravite - mi navijamo za vas!

Izvor: Cosmopolitan.hr