Djetinjstvo i nesigurnosti: Osam tema o kojima raspravljaju sretni parovi

ELEANOR Roosevelt jednom je izjavila poznatu rečenicu: "Veliki umovi raspravljaju o idejama, a sitni umovi o ljudima". Da su ljudi sretniji kad razgovaraju o smislenim temama, nego kad se upuštaju u besmislene razgovore nije tajna. Upuštajući se u smislene razgovore pronalazimo smisao u stvarima koje su dio ovog kaotičnog svijeta. Razgovarajući na taj način s partnerom povezujemo se na dubljoj razini što je osnovni temelj svake uspješne veze. Jedna od blagodati veza jest ta da s partnerom možete raspravljati o stvarima o kojima ste šutjeli na početku:

Neugodni trenuci

Nemoj se bojati potegnuti tu temu! Ako misliš da on nije prolazio kroz iznimno neugodne trenutke tijekom srednje škole ili faksa – varaš se. Priče slične onima iz Američke pite dobro će vas nasmijati i zbližiti još više.

Politička uvjerenja

Što misliš o novom potezu premijera Milanovića? Ne morate se slagati jedno s drugim, iako to ne bi bilo na odmet. Kvalitetna veza podrazumijeva iznošenje mišljenja obaju strana bez da se suprotni stavovi doživljavaju osobno.

Djetinjstvo

Pitaj partnera kakav je bio kao dijete. Je li lako sklapao prijateljstva ili je bio više introvertirana osoba? Kakav je bio u školi? Takvi razgovori ne samo da su zabavni već će ti pružiti bolji uvid u to kako je tvoj dečko postao osobom kakva je danas.

Strahovi i nesigurnosti

Ovdje ne mislimo na fobije od štakora, već na suptilnije stvari oko kojih brinete. Što biste htjeli poboljšati kod sebe samih ili koje su vas stvari iz prošlosti ozbiljno uznemirile. S takvim otvaranjem izlažeš se velikoj ranjivosti i mogućnostima osude, ali što je još važnije – potpori i vjerojatnim razumijevanjem.

Prošle veze

Ovo je škakljiva tema jer nitko ne želi slušati žalopojke o bivšima. Postoji razlika između žaljenja za prošlim vezama i prihvaćanja toga što se dogodilo. Samo zrele osobe mogu prizivati prošle odnose u sjećanje bez potencijalne usporedbe starog i novog partnera. Što je bilo - bilo je. Prihvaćanje je temelj svih daljnjih veza.

Obitelj

Znanje o partnerovim odnosima unutar obitelji pomoći će ti da shvatiš bolje njega i njegove stavove o obiteljskom životu. Koliko je dobar s roditeljima i kako se slaže s braćom vrlo su bitne teme koje bi trebala kad - tad "staviti na tapetu".

Filmovi, glazba i zabava

Uspoređujući ovu tematiku s onom političkom, mogla bi pomisliti da ovo ne spada u kategoriju ozbiljnih tema. Budete li raspravljali o sadržaju i osobinama aktera priče saznat ćete puno o stavovima koje (ne)dijelite. Naravno, pod ovom kategorijom ne mislimo na rasprave o tome koliko vam je tko zgodan i kakav im look najbolje pristaje.

Budućnost

Ne morate nužno razglabati o djeci ili braku, ali ciljevi koji se tiču zajedničke budućnosti kamen su spoticanja u mnogim vezama. Bitno je znati koji su partnerovi snovi i aspiracije. Što ga tjera naprijed? Gdje se vidi u narednih pet godina? Onaj koji te zaslužuje neće se bojati priznati ti svoje strahove vezane uz nepoznatu dinamiku budućnosti.