Imaju li lijepe žene manje šansi za uspjeh na poslu?

Foto: DKNY

JESTE li znale kako su mnoga istraživanja pokazala kako atraktivne žene teže dobivaju posao nego one čiji je izgled manje atraktivan? I to ne zbog uvriježenog mišljenja da su glupe, već zbog ljubomore drugih žena. Toliko o tome kako vam izgled može pomoći pri zapošljavanju.

S druge strane, kod muškaraca veću šansu za zaposlenje imaju atraktivni muškarci. Ali, prije bilo kojeg atraktivnog muškarca, prednost će imati atraktivna žena. No, problem je u tome što su istraživanja pokazala da u odjelima za ljudske potencijale u čak 96% slučajeva odlučuju žene, koje imaju u prosjeku 29 godina i slobodne su. Uz bok im stoje i mlade mame, koje se pri povratku s porodiljnog osjećaju neprivlačno i ugroženo zbog mlađih i atraktivnijih kolegica. Dakle, slobodne ili zauzete - nije toliko bitno. Bitno je da su žene.

Pa ako ste dosad mislile da se atraktivne žene na poslu suočavaju samo sa groznim uletima muških kolega i da općenito lakše prolaze u životu, ovo je dokaz da nije tako. Spomenuto istraživanje pokazalo je i da atraktivne žene ne bi trebale slati svoje fotografije uz molbe za posao, jer im se tako smanjuju šanse da uopće budu pozvane na razgovor, što nam je istovremeno i smiješno i žalosno.

I ne radi se tu samo o diskriminaciji ljepote, već o tome da se ona može odraziti i na nejednakosti u plaćama. I upravo vas na to želimo upozoriti. S jedne strane, možete prihvatiti pravila njihove igre i osjećati se povrijeđeno ili se možete izboriti za ono što zaslužujete. Na kraju krajeva, ljubomornim bi ženama napokon trebalo pokazati da nemaju nikakvo pravo "kažnjavati" nekoga zbog vlastitog nezadovoljstva, igrati se s tuđom egzistencijom te ih upoznati sa zanimljivom činjenicom da žene koje smatraju konkurencijom njihov život, a posebno njihovi muškarci, nimalo ne zanimaju, jer sve to već imaju u boljem izdanju. Ono što im treba je posao, a za to su se i prijavile.