Ivana Bilandžija Billy i Katica Topčić otkrivaju: Ovako izgleda modni tjedan u očima vizažista i frizera!

Foto: Press Foto Fashion.hr

KAD stupe na pistu, manekenke izgledaju jednostavno besprijekorno, a publiku često šokiraju odvažnim frizurama i make-up lookovima koji funkcioniraju samo na pisti. Sigurno ste se često zapitali kako nastaje make up look za određene revije te bira li frizure sam dizajner ili pak odluku prepušta vještim rukama frizera...

Na sva naša pitanja odgovorile su Ivana Bilandžija Billy, make up stilistica Fashion.hr-a te Katica Topčić, hair stilistica Fashion.hr-a, čija ćemo "remek - djela" gledati danas i sutra na zagrebačkom Tomislavcu u sklopu cruise revija poznatih domaćih dizajnera.


1. Tko zapravo odlučuje kako će izgledati frizura i make up look za određenu reviju?

Ivana Bilandžija Billy:

Make up artist i frizer ili samo dizajner. Zapravo moram reći da je to vrlo individualno iako u većini slučajeva se dogovaramo. Dizajner da smjernice u smislu kompletne vizije, nama prezentiraju kolekcije da bi dali svoje prijedloge odnosno što bi odgovaralo viziji dizajnera ili upotpunjavalo kolekciju. U konačnici je to timski rad gdje svaki dio mora funkcionirati zasebno kao i u cjelini.

Katica Topčić

U odabiru frizure sudjeluju svi odgovorni za izgled kolekcije, dizajner, make-up artist, stylist i naravno frizer.

2. Kako izgleda proces kreiranja pojedinog looka za reviju?

Ivana Bilandžija Billy:


Moram razgovarati s dizajnerom o kolekciji, priči koju ona priča, filozofiji iste, pogledati samu odjeću porazgovarati o glazbi...i onda kreće mojih nekoliko sati ili pak dana da osmislim, dizajniram sam makeup look. Inspiraciju pronalazim u svemu, knjige, slike, filmovi, ilustracije, fotografija, silni modni editorijali,beauty editorijali, street style. Sve što me okružuje. No kao što sam napomenula ima nekoliko smjerova odnosno izrade samog looka za revije. Neki dizajneri mi apsolutno prepuštaju odluku kakav će makeup biti naravno sukladno samom modnom izričaju i senzibilnosti kreatora, tada dizajniram par makeup-ova i odlučimo se za jedan ponekad i sve. Moram priznati da mi je to beskrajno drago jer tada sam apsolutno kreativna. Dizajneri koji znaju točno što i kako žele daju svoje prijedloge koje ja odradim, kada dobijemo rezultat kakav smo željeli takav makeup look radimo...ponekad "brainstormamo" isprobavamo inspiriramo se i dolazimo do zajedničkog rješenja.

Katica Topčić:

Prije svega je bitno poznavati profil dizajnera, zatim temu kolekcije i naravno, važno je uzajamno povjerenje. Dizajneri često pošalju fotografije frizura koje im se sviđaju kako bi dali smjernice i traže prijedloge voditelja frizerskog teama kako bi lakše odlučili koji oblik frizure najbolje paše uz kolekciju te sve češće me traže da sama osmislim još neviđene lookove kako bi kolekcija bila još posebnija.


3. Postoje li neki proizvodi koji se na revijama nikad ne koriste zbog rasvjete ili nekih drugih razloga?

Ivana Bilandžija Billy:

Moram reći da ne. Koristi se sav klasičan makeup, body paint boje, efekti, folije, gliteri,metali, plastika, kolaž, stakalca, čipka, cvijeće, mat, sjajne, metalic, pearl teksture, talkaste i masne...dakle sve je dozvoljeno!

Katica Topčić:

Naravno postoji niz proizvoda koje ne smijemo koristiti, a to su teški voskovi koji maste kosu te mokre boje,proizvodi koji elektriziraju kosu. Ili agresivni lakovi i proizvodi koji uništavaju kosu i stvaraju problem ako se model koristi za više izlazaka i promjena lookova u kratkom vremenu.


4. Što je najteži dio modnog tjedna za glavnog frizera, a što za vizažista?

Ivana Bilandžija Billy:

Dogovori, konzultacije dizajniranje makeup lookova, priprema istih te brifing tima s kojim radim daleko teži dio od samog izvršenja. Kad dođemo u backstage tada samo radimo reviju po reviju, sve je poznato, znamo tko što rad,i koji look za kojeg dizajnera radimo,slike i skice su na svakoj makeup pozicije jednako s popisom manekenki, vrlo rijetka su iznenađenja ili promjene u zadnji čas no nije da toga nije bilo, ali kako smo svi dugo u ovom poslu sve se odradi na vrijeme i da su/smo svi zadovoljni.

Katica Topčić:


Najteži dio je dobro organizirati pripremu, što znači okupiti dobar, educiran i skladan tim frizera. Dobro definirati lookove kako s dizajnerima tako i s frizerima dobro organizirati vrijeme kako bi svi modeli bili spremni  na vrijeme.

5. Gdje nalazite inspiraciju? Pratite li strane fashion weekove ili se fokusirate na stil samog dizajnera?

Ivana Bilandžija Billy:

Inspiraciju pronalazim posvuda u realnom životu, kroz sve medije, tiskovine, glazbu, umjetnost, glazbu...pratim i trendove u makeupu kao i modne trendove na moju sreću ne ovisnički već samo umjetnički i informativno samim time i inspirativno.

Katica Topčić:

Veliki fokus stavljam na samog dizajnera ali naravno da pratimo što se nosi na stranim fashion weekovima iako dizajneri ne vole kopirati pa tako ni mi. Naime imam sreću da radim za Kevin Murphy i Revlon professional tim i ulažem jako puno u svoju edukaciju tako provodim pet puta godišnje po tjedan dana na stranim akademijama u Parizu, Madridu, Barceloni, Veneciji, Londonu... I inspiracije mi nakon toga nikad ne nedostaje.

6. Kako izgleda jedan tipičan dan na modnom tjednu za frizera/vizažista?


Ivana Bilandžija Billy:

Dolazim sa svoja dva glavna asistenta u backstage, u to vrijeme smo mi i hair stilisti jedine osobe tamo,  to je negdje oko podneva. Kroz neko vrijeme kada mi posložimo makeup pozicije pristižu manekenke...dolaze ostali asistenti te im podijelim predloške looka, razgovaramo o njima, za svakog dizajnera odradim prvo lice kada zaključimo da je to upravo što smo željeli krećemo raditi. Ne prestajemo raditi dok nije gotova i zadnja djevojka što je otprilike oko 60 - 70 modela dnevno.

Katica Topčić:

Dan uglavnom započinjemo kratkim sastankom kako bi podijelila zadatke i prođemo kroz raspored dizajnera te podijelim timove prema zadacima. Još jednom komuniciram sa svakim dizajnerom kako bi  kasnije sve teklo po planu jer napominjem ipak je to uhodan i profesionalan tim frizera.

7. Možete li nam već otkriti kakve će lookove nositi manekenke na cruise revijama ove sezone?

Ivana Bilandžija Billy:

Na cruise kolekcijama lookovi su prozračniji i više "summerasti" nije potrebna tolika priprema kao tijekom sezona kada su kolekcije puno ekspresivnije.

Katica Topčić:

Naravno ove godine se traži Boho look s kraja 70-ih pomalo neuredan razbarušen style, opuštene pletenice i nakit u kosi. Sve ćete uostalom vidjeti na revijama.


8. Koji su najveći trendovi za sezonu proljeće/ljeto 2014. kad su šminka i frizure u pitanju?

Ivana Bilandžija Billy:

Što se tiče makeupa ne zaobilazan je čitav spektar orange boje na usnama bilo da se radi o ružu ili sjajilu, tenovi su baršunasti i sjajni, rumenila su kremasta u ružičastim, boje lososa i oranž boji, nezaobilazan bronzer, shimmeri, metalizirani puderi za efekte zdrave preplanule kože. Apsolutan hit su i lakovi u jarkim bojama te lakovi koji svijetle pod UV svjetlima.

Katica Topčić:

Moram priznati da je sve u trendu, ravna, kovrčava, boho dizajnerski neuredna, kratka, duga... najvažnije je da odgovara vašem stilu.