Kako najčešće završava prijateljstvo s povlasticama?

Foto: XTI

ZVUČI vrlo jednostavno, ali svatko tko je ikad imao prijatelja s povlasticama zna da baš i nije.

Kad su prijateljstva s povlasticama u pitanju, često nagađamo je li moguće održati taj odnos i je li moguće da se takvo prijateljstvo pretvori u pravu ljubav, a znanost napokon ima odgovor za nas. Kako završava većina prijateljstava s povlasticama?

Istraživanje koje je uključilo 191 sudionika provedeno je u dvije faze, i to s godinom dana razmaka. Sudjelovalo je 70 posto žena, od kojih je 72 posto heteroseksualno, a prosječna starost je bila 30 godina. 
 
Prva faza istraživanja sastojala se od pitanja što sudionici žele od neobavezne veze, o čemu ovisi njihovo zadovoljstvo, te koliko su spremni razgovarati o ograničenjima takve veze. Godinu dana poslije, istraživanje se fokusiralo na promjene koje su se dogodile u vezi. 
 
Rezultati su zanimljivi: u godinu dana, 25 posto parova su još uvijek bili u prijateljstvu s povlasticama, 15 posto njih je započelo pravu vezu, 28 posto je odlučilo da je bolje da ostanu samo prijatelji, a 31 posto je prekinulo sve odnose. 
 
U prijevodu, najmanje su šanse da će se prijateljstvo s povlasticama pretvoriti u romantičnu vezu, a najveće da će se par razdvojiti i prestati s komunikacijom.