Kako prepoznati lažljivca: Riječi koje ljudi koriste kada ne govore istinu

U VEĆINI je veza odnos laži i istine neravnomjeran: Neka sitna laž i puno istine savršeni su recept za sreću. Ipak, u nekim je vezama laž svakodnevica, a lažljivci najčešće upotrebljavaju ove riječi kako bi prikrili istinu:

1. Napustio sam...

Lažljivac će reći "Napustio sam kafić oko 22 sata", dok će osoba koja govori istinu to reći jednostavnijim rječnikom, poput: "Otišao sam doma oko 22 sata". Osoba koja laže koristiti će velike riječi kako bi zvučala što ozbiljnije, jer zna da izmišlja.

2. Nikada...

Ako pitaš dečka je li upravo buljio u neku ženu, reći će ili "nisam" ili "jesam", a obje riječi znače da govori istinu. Tip koji kaže "Nikada ne bih buljio u tu ženu" - laže. Prenaglašavanje nečega je vrlo često znak da netko laže, a riječ "nikada" je pretjerana.

3. Tu, taj, to, ova, ovu...


Ako tip kaže: "Nisam pogledao TU ženu", vjerojatno laže. Stručnjaci upozoravaju da je stavljanje još jedne riječi ispred subjekta znak da se osoba pokušava distancirati od sporne riječi, što je tipično ponašanje za lažljivca.

4. Ne bih…

Umjesto da na pitanje čuje li se još uvijek sa bivšom odgovori jednostavnim "ne", lažljivac će reći "Ne bih ti to nikada napravio". To znači da već radi nešto za što si ga optužila, ili planira to napraviti u budućnosti, pa se nesvjesno ograđuje.

5. By the way

Ovu frazu često koristimo u svakodnevnom govoru, a lažljivci ju koriste kako bi umanjili značenje nečega što slijedi u rečenici. Dio koji slijedi iza "by the way"  je najčešće najvažniji u priči, pa obratite pozornost na njega.

6. Ali...


"Znam da misliš da lažem, ali..." - lažljivac će ponekad primijeniti obrnutu psihologiju i odmah krenuti sa obranom.

7. Zašto bih to učinio


Umjesto odgovora na pitanje, lažljivac će ponuditi još jedno pitanje. "Kakvom me osobom smatraš?" ili "Zašto misliš da bih ti to učinio" samo su neke od taktika kojima pokušavaju kupiti vrijeme dok ne smisle prikladan odgovor.