Kolumne "Njegova strana priče" Deana Pelića uskoro će izaći u obliku knjige!

Foto: Siniša Uštulica, Kamila Karpinska, Ilustracija Index

INDEXOV kolumnist Dean Pelić svake vas srijede zabavlja novim kolumnama o muško-ženskim odnosima pod nazivom "Njegova strana priče", a tu će priču uskoro zaokružiti knjigom!

Najuspješniji tekstovi, i još neki dosad neobjavljeni ulomci, uskoro će izaći u obliku knjige, a Vi, čitateljice Index Rougea i same ćete uskoro moći odabrati koje biste kolumne željele vidjeti u tiskanom izdanju.


Popričali smo s Deanom i doznali kako je došlo do ove ideje...

1. Kako bi opisao svoju kolumnu u pet riječi?

Teško da mogu u pet riječi. Ali mogu u pet naslova: Tebi. Dovoljna si. Sve je ostalo varka. Njemu baš i nije stalo (Netko ti je morao to reći). Godina džentlmena.

2. Uskoro izdaješ knjigu. Je li ta ideja došla spontano, s uspjehom kolumne ili je to nešto što dulje planiraš?

Ideja postoji sigurno još otkad sam napisao prvi roman, a to je bila osnovna/srednja škola negdje. Mislio sam da će to biti moje prvo knjiško izdanje. Ali eto dogodila se "Njegova strana priče". I zapravo dok čitatelji nisu postavili ideju da bi voljeli imati i tiskano izdanje kolumni, nisam ni razmišljao o tome. Tako da je uspjeh kolumne svakako pridonio tome da ovo bude moja prva knjiga. Kao što sam bio već napisao na svojoj Facebook stranici, ova je knjiga za sve moje čitatelje nastala isključivo zbog njih. Iz tog sam ih razloga i zamolio da u anketi odaberu najdraže kolumne koje bi voljeli imati u tiskanom izdanju "Njegove strane priče".

3. Hoćemo li u knjizi pronaći i neka poglavlja koja do sada nismo imali prilike pročitati u sklopu kolumne "Njegova strana priče"?


Ne mogu još previše govoriti, ali svakako će se naći i neki tekstovi koji nisu bili objavljeni te će se isti moći pročitati samo u knjizi. Isto tako knjiga će sadržavati i brojne citate iz kolumni koje mnogi, kako mi kažu, zapisuju u svoje notese, bilježnice, quotaju po društvenim mrežama i slično. Spremam dakle jedno kompletno izdanje koje će sadržavati sve najbolje elemente "Njegove strane priče". Jedan pravi božićni poklon.

4. Koja je kolumna tebi najdraža?

Nezahvalno je govoriti. Jedan dan mi je “Nešto posve osobno”, drugi dan “Jednog dana”, treći “Dovoljna si”… ali ipak mislim da bi najpravednije staviti kolumnu “Tebi” na prvo mjesto. Nakon te kolumne sve se nekako pokrenulo. I čitanost i čitatelji u brojkama, i brojni citati koji, iako je prošlo godinu i pol od te kolumne, još se uvijek ne prestaju sherati društvenim mrežama. I dan danas mnogi kada mi se javljaju, spominju “Tebi” kao kolumnu koja ih je privukla Njegovoj strani priče. Tako da mogu reći da je upravo ona obilježila cijelu kolumnu. Na kraju krajeva, evo i ekskluzivno: sama knjiga nosi ime baš po njoj.

5. Kako si se odlučio pisati o muško-ženskim odnosima? Zašto te baš ta tematika privlači?

Da ti pravo kažem, nikada me ta tematika nije previše zanimala. Kada sam i počinjao pisati, i kada sam sa urednicom govorio o samoj tematici kolumne, rekao sam da ne znam jesam li ja baš prava osoba za to budući da je moje razmišljanje o muško-ženskim odnosima kao i općenito o bilo kakvoj ljubavnoj tematici, poprilično staromodno i tradicionalno. I da nisam siguran hoće li to itko čitati. Na kraju se ispostavilo da nas je jako puno kojih slično razmišljamo. I zato mi je drago. Muško-ženski odnosi pak su nepresušan izvor inspiracije. Ali eto, nije čest slučaj da o tome piše muškarac. Češće se susrećemo s ženskim tekstovima upućenim ženama. Zato je "Njegova strana priče posebna". No, ipak nisu sve kolumne o muško-ženskim odnosima, ima tu i dosta kolumni o životnim, društvenim i socijalnim temama.

6. Jesi li ti osobno još uvijek u potrazi za "onom pravom"? Otkrij čitateljicama Index Rougea kakva te cura može privući i što te odbija?

Jesam. Iako sam jedno vrijeme mislio da sam ju pronašao, ništa od toga. Potraga je to koja nije jednostavna. Znaju to svi koji soliraju. Ali isto tako nije ni nešto čime se opterećujem. Kakva me cura može privući? Pa ima nekih 80 kolumni o tome, haha. Najbolje sam to opisao u kolumni “Definiraj nju”. Jednostavne cure, neopterećene, s dozom avanturiste u sebi. Jedino što ne volim je drama. Za sve drugo tu je kompromis.

7. Kakvom se uspjehu nadaš kad je knjiga u pitanju?

Netko mi je nedavno napisao da moje kolumne i citate zapisuje u svoj rokovnik jer da moje kolumne nisu nešto što se čita s laptopa. Kaže I da nosi taj rokovnik uvijek sa sobom i da ga navečer drži na ormariću pa čita za laku noć. I svaki put kada posustane, kada ima težak dan, kada je tužna, kaže da se vrati mojim riječima te da joj one daju nadu. Mislim da je to najveći uspjeh koji netko tko piše može dobiti. Zato i jesam knjigu Njegova strana priče zamislio kao nekakav osobni dnevnik. Za uz krevet pred laku noć. Za uz šalicu kave ujutro. Za nešto što ćeš imati uvijek uza sebe. Za nešto što će trajati. Nešto čemu ćeš se uvijek moći vratiti. Nešto za dušu. To je onda uspjeh kakvom se nadam.

 

Sve do sada objavljene koumne pod nazivom "Njegova strana priče" možete pročitati ovdje.