Kratka povijest maskare: Kako je nastao naš omiljeni make-up proizvod?

Foto: Yves Sait Laurent

DUGAČKE, zavodljive trepavice san su svake žene pa stoga i ne čudi što je maskara jedan od najpopularnijih make-up proizvoda u svijetu. No, kako je nastao?

Prve "maskare" pojavile su se kod starih Egipćana, a tada su ih koristili i muškarci i žene. Naime, radilo se o jednoj vrsti crne boje (kohl - slično današnjim olovkama) kojima su se premazivale trepavice, oči i obrve. Vjerovalo se da zatamnjene oči plaše zle duhove te štite dušu.

Kohl su zatim koristili i Babilonci, Grci i Rimljani, a tek se nakon raspada Rimskog carstva počeo koristiti samo kao kozmetički proizvod.

U viktorijansko doba žene su se strašno trudile kako  bi postigle dugačak izgled trepavica pa su koristile prvu maskaru iz kućne radinosti - zagrijale bi mješavinu pepela i soka crne bazge i nanosile je na trepavice.

No, prvu pravu maskaru, u 19. je stoljeću izumio Francuz - kemičar Eugene Rimmel, na temelju petrolej gela. Premda je bio nezgodan za nanošenje, žene su poludjele za ovim proizvodom, a u mnogim europskim zemljama maskaru još uvijek nazivaju "rimmel".

Nedugo zatim Amerikanac T. L. Williams 1913. osmislio je nešto slično za svoju sestru Maybel. Proizvod je bio pravi hit pa je domišljati Williams uskoro pokrenuo firmu koju danas poznajemo kao "Maybelline". Ženama koje su žudile za zavodljivim trepavicama maskare je slao poštom.

1957. Helena Rubenstein kreirala je formulu koja je postala tekuća i kremasta te ju zapakirala u tubice koje dolaze s četkicom.

I tako su malo po malo nastale i bezbrojne maskare između kojih možemo birati danas!