Kratki povratak u prošlost: Kada se u tisku počela koristiti riječ "sex"?

Foto: Screenshot Youtube

BILA su to vremena, u kojima se ova riječ nije koristila tako često kao danas.
 
Novo istraživanje, provedeno u Velikoj Britaniji, otkrilo je kako se ova riječ u tisku počela koristiti prije 200 godina.
 
Stranica Dred.com, analizirala je više od 100 tisuća različite literature i dokumenata, kako bi saznala više o korištenju ove riječi. Svoj vrhunac, riječ je doživjela između 1810. i 1825. godine, kada je upotrebljena 250 milijuna puta u raznim tekstovima.
 
Tih godina, ona se koristila uglavnom u biološkom smislu, kako bi se istaknulo da je netko muškog ili ženskog roda. U seksualnim uvjetima, počinje se spominjati 1948. godine, nedugo nakon što je Kinsey Institut objavio svoja početna istraživanja o ljudskoj seksualnosti. Čak i tada, riječ je bila povezana s obrazovanjem.
 
Fraze poput "oralnog seksa" i "seksipila", svoj su put do raznih tekstova, pronašle tek u kasnom 20. stoljeću, dok je pojam "seksualni partner" ušao u suvremeni jezik tek 1980. godine, djelomično i zbog epidemije HIV-a i AIDS-a tijekom tog desetljeća.
 
A ako misliš da je ova riječ prekasno dospjela u literaturu, riječ "orgazam" imala je još duži put. Ona se naime prvi put u tekstu pojavila tek 1930. godine, a orgazam i riječ gluma, povezali su se zajedno u tekstu 40 godina kasnije.