Ljudi koji na posao dolaze pješke ili javnim prijevozom su sretniji i zadovoljniji

Foto: Maje

OVO će posebno zanimati one kojima sutra počinje novi radni tjedan.

Radi se o tome da ujutro, kad ideš na posao, ostaviš auto, motor ili bicikl kod kuće. Umjesto toga, prošeći ili se koristi javnim prijevozom. Naime, spomenuto istraživanje pokazalo je kako zaposlenici koji ujutro "aktivnije" putuju na posao ili koriste javni prijevoz, su ujedno i oni koji u ured dolaze s većim osjećajem ugode i manjom razinom stresa, nego oni koji su za svoje prijevozno sredstvo morali tražiti parkirno mjesto.
 
Brojna prethodna istraživanja pokazala su dobru vezu između redovite tjelovježbe i boljeg fizičkog i mentalnog zdravlja, a ovo nedavno pokazalo je kako zaposlenici bez auta imaju tendenciju imati niži indeks tjelesne mase. Istraživači su sakupili podatke za čak 18 tisuća zaposlenika, u dobi između 18 i 65 godina. Podaci su im dali detaljni uvid u zdravlje svake osobe - je li nesretna, osjeća li se bezvrijedno, ne može se suočiti s problemima, pati li od nesanice i slično. Istraživači su uzeli u obzir i druge čimbenike, koji bi mogli utjecati na njihovo blagostanje, kao što su dohodak, promjene u obitelji ili selidba.
 
Oni bez osobnog prijevoznog sredstva osjećali su se sretnije, fokusiranije i manje pod stresom. Ti su osjećaji bili intenzivniji što je put do posla bio duži. Zašto je to tako? Istraživači tvrde da vožnja do posla dovodi do društvene izolacije, stresa i dosade. Iako vožnja vlakom ili busom nije previše aktivna, ona također nudi bolje raspoloženje radnika. "Autobusi, tramvaji i vlakovi daju ljudima vremena da se opuste, pročitaju knjigu ili novine, slušaju glazbu, razgovaraju s drugima i slično i to je ono što veseli ljude", zaključili su istraživači.