Loša vijest za sve poslovne cure: Žene osjećaju veću tjeskobu u rizičnim situacijama nego muškarci

Foto: Marie Claire

SUOČAVAŠ se sa stresom na poslu? Nisi jedina.

Također, vrlo je vjerojatno da si više uzrujana nego tvoji muške kolege. Naime, jedno je novo istraživanje Sveučilišta Stanford otkrilo kako žene osjećaju veću tjeskobu u rizičnim situacijama nego muškarci. Uz to, stres može itekako ozbiljno omesti njihovu izvedbu.
 
Istraživači su proveli dva mala istraživanja, kojima su pokušali ocijeniti koliko rizične radne situacije utječu na performanse kod muškaraca i žena. U prvom eksperimentu, sudionici su čitali 4 različita poslovna scenarija. Isti scenariji pisani su u rizičnom i nerizičnom tonu, a sudionici su morali otkriti kako bi riješili te situacije, nakon čega su bili podvrgnuti testu mjerenja anksioznosti. Kada je situacija zvučala rizično, 13.6 posto žena pokazalo je veću anksioznost na testu. Kod muškaraca, s druge strane, nisu zabilježene takve razlike.
 
U drugom istraživanju, ispitanici su morali odgovoriti na 20 pitanja, a rečeno im je da na svakom mogu uložiti novac. One žene koje su to napravile, na 11 posto pitanja odgovorile su lošije nego muškarci, koji su radili isto.
 
"Razlog leži u tome što su danas takve rizične situacije još uvijek rizičnije za žene, nego za muškarce. Čak i kad žena radi u paru s muškarcem, vjerojatnije je da će se njezin nastup doživjeti kao lošiji", otkriva voditeljica istraživanja Susan R. Fisk. Što je još gore, takav neuspjeh itekako utječe na samopouzdanje.
 
Drage djevojke, duboko udahnite. Vi to možete.