Marina Vujčić i Ankica Tomić na još jednom izdanju knjževne večeri “Ženska priča”

Foto: Press Foto

JOŠ jednu zanimljivu večer Ženske priče u uvijek punom Bookcaffeu otvorila je Marina Vujčić,
profesorica, lektorica, urednica i spisateljica koja od svih poslova koje radi najviše uživa u pisanju.

Od dolaska u Zagreb iz rodnog Trogira do prve knjige Tuđi život, Marina je  u anonimnosti velikog grada, od studija književnosti, preko raznih poslova koji su uvijek bili vezani uz književnost, tražila svoj put koji će joj pomoći da se suoči sa životnim problemima, ali i trajno ostavi trag u knjigama. Bilo da piše dramske tekstove ili prozu, Marina u svojim tekstovima traga za odgovorima koji su je učinili prepoznatljivom i uspješnom. Drugi roman A onda je Božo krenuo ispočetka doživio je veliki uspjeh kod publike i književne kritike,  jer Marina Vujčić piše o stvarima o kojima svi razmišljamo.  Publika je s velikim pljeskom nagradila odlomak iz romana A onda je Božo krenuo ispočetka  a s velikim nestrpljenjem očekuje njen novi roman koji u rujnu izlazi iz tiska.


Ankica Tomić, još jedna profesorica hrvatskog jezika i književnosti, bavila se raznim poslovima, a danas radi kao analitičarka dnevnih novina i ima status samostalnog umjetnika. Njezin prvi roman Naročito ljeti doživio je uspjeh, kaže Ankica, zbog svoje energije i zato što je riječ o generacijskom romanu u kojemu je prikazana pop kultura i duh jednog vremena kojega se ljudi i danas sjećaju. Smatra kako je u pisanju najvažnija samodisciplina, a svoj prvijenac napisala je u svega dvadesetak dana.

Nakon prvog romana koji je osvojio nagrade 'VBZ',  Slavić' i 'Kiklop', Ankica se prihvatila novog izazova. Roman Damen kapric , fikcionalna priča u kojoj se isprepliću različiti  žanrovi , a koje autorica uspoređuje sa stvarnošću: "Život je takav, u njemu postoje i  krimić i ljubić i drama".

Trenutno piše i novi roman čija se radnja  zbiva u tridesetak sati i smještena je u 1957. godinu.

Kako je to vrijeme kojemu nije svjedočila, kaže da za taj roman puno istražuje i nada se kako će svijetlo dana ugledati krajem godine.

U  dva  sata izuzetno zanimljivog  razgovora  s  gošćama i publikom koja je ispunila Bookcaffe, Marijana Perinić još jednom je dokazala da  interes za  Žensku priču i sjajne, talentirane žene  i u drugoj sezoni  ne prestaje  Zato Ženska priča  već sljedeći mjesec nastavlja s novim pričama i novim gošćama.