Nauči se kontrolirati: Kako izbjeći pretjerane reakcije

NE mislimo na ludost u smislu mentalne bolesti, već na reakcije pod utjecajem emocija. Nažalost, redovito učimo na pogreškama i onom što je loše. Iako je većina nas razumna i normalna, nisu nam se jednom dogodile situacije u kojima smo pretjerale reakcijom pa sutradan požalile. Ponekad je dovoljno odmaknuti se na trenutak da bismo vidjele vlastite greške i trudile se više ih ne ponavljati. Nakon takvih se trenutaka redovito javlja upitnik iznad glave, a pitanje: "Zašto sam se uopće oko toga toliko uzrujavala?" ostaje nerazjašnjeno. Možda je u pitanju bio PMS, možda njegovi propusti koji su te pogodili, a možda kombinacija jednog i drugog. Provjeri kako se sulude i ružne reakcije mogu izbjeći:

Izbjegavaj alkohol

Alkohol nikoga nije uspio učiniti racionalnijim pa tako neće ni tebe. Potreban ti je trezven i smiren um za analizu osjećaja. Vjeruj nam, konjak ti neće dati odgovor, niti će ti pomoći shvatiti bilo čije postupke. Eventualno će ih učiniti više dramatičnima no što bi trebalo.

Diši

Kad osjetiš nalet ljutnje, povuci se u kupaonicu i osiguraj par minuta privatnosti kako bi se lakše smirila. Duboko disanje uvijek je bolje rješenje od glasnog vikanja.

Suoči se sa svojim emocijama

Gurati stvari pod tepih tako dugo dok ne eksplodiraš nije najbolja opcija. "Kul" i "opušten stav" često je paravan kojim se služimo kad želimo izbjeći suočavanje s onim što nas muči. No s vremenom strpljenje nestaje, a na van izlaziš ti u svojoj najgoroj verziji, koja neutralnim promatračima može djelovati prilično ludo.

Ostani vani, ali bez gluposti

Dobro procijeni svoj izlazak sa curama. Ako osjećaš navalu frustracija možda bi bilo bolje da odeš ranije kući kako ne bi poslije požalila zbog gluposti koju si napravila pod utjecajem negativnih emocija.

Prespavaj noć ili dvije

Strpljenje je zeznuta stvar, ali ponekad je potrebno vremena kako bi bolje shvatila ono što te muči. Prespavaj noć ili dvije kako se iskra ljutnje ne bi pretvorila u plamen i lažne optužbe.

Stavi se u njegovu poziciju

Mnogo puta griješimo samo zato što smo sebični. Možda postoji dobar razlog zašto se ponaša upravo tako, a ne drugačije. Budi poštena i probaj se staviti u njegovu poziciju. Razmisli i o tome kako se on osjeća kad nastupiš s takvim stavom jer postoji mogućnost da samo reagira na tvoju reakciju.

Razgovaraj s njim… Smireno

Nakon što si uzela neko vrijeme za razmišljanje, pristupi mu sa željom za razgovorom o dotičnom problemu. Pobrini se da budeš opuštena, a svakako izbjegavaj upiranje prstom i napade istim. Razgovor može uroditi plodom samo ako bude staložen i civiliziran.

Napravi ono što želiš da napravi on

Ako želiš više pažnje, budi ti ona koja će započeti s poklanjanjem iste. Želiš li više seksa, češće ga iniciraj. Tvoja ideja savršene veze je tvoja, ali ne nužno i njegova. Pokaži mu svojim primjerom što tražiš i očekuješ.

Savršenstvo ne postoji

Dakle, nisi savršena cura niti imaš savršenu vezu. I? Gdje je problem? Svi s vremena na vrijeme zeznemo stvar, svi ponekad pretjeramo i svima nam sljedeći dan bude žao. Priznaj svoje greške, prihvati ih i oprosti sama sebi.