Nije loše znati: Sarkazam na poslu čini ljude kreativnijima

Foto: Screenshot Youtube, giphy

SVI imamo onog jednog sarkastičnog kolegu na poslu. Ili više njih.

U svakom slučaju, nemoj se začuditi ako on dobije promaknuće umjesto ili prije tebe. Kako prenosi The Wall Street Journal, sarkazam na radnom mjestu može te učiniti još kreativnijim zaposlenikom.
 
Zaključilo je to jedno nedavno istraživanje, objavljeno u časopisu "Organizational Behaviour and Human Decision Processes. Zapravo se radilo o zajedničkom istraživanju stručnjaka s Harvarda i Europske poslovne škole, koje se sastojalo od tri manja istraživanja.
 
U prvom istraživanju, ispitanici su trebali reći nešto sarkastično ili iskreno, čuti nešto takvo ili imati neutralni razgovor. U drugom, sudionici su morali zapamtiti vrijeme kada su rekli ili čuli nešto sarkastično, iskreno ili neutralno, a u trećem su morali izmisliti odgovor na sarkastičnu, iskrenu ili neutralnu šalu. Zatim su svi sudionici morali ispuniti kreativne zadatke.
 
Rezultat? Ljudi u sarkastičnom raspoloženju, nazovimo to tako, pokazali su bolje rezultate.
 
Prema istraživačima, sarkazam je iskra kreativnosti, jer tada moramo razmišljati apstraktno, kako bi shvatili stvarnu udaljenost između doslovno i prenesenog smisla izgovorenih riječi. Isto vrijedi i kada smo u poziciji da čujemo nešto sarkastično, ali samo ako imamo dobar i povjerljiv odnos s osobom s kojom razgovaramo. U suprotnom, sarkazam može dovesti do konflikta.