Predstavljamo najpoznatije superžene svijeta: Upoznajte Helen Gurley Brown

COSMOPOLITAN je jedan od najznačajnijih ženskih časopisa koji potiče žene da budu vedre, odvažne, samostalne i samouvjerene.

No, jesi li se ikad zapitala koja priča stoji iza najprodavanijeg magazina na svijetu?

Početkom 60-ih godina prošloga stoljeća djevojka po imenu Helen Gurley Brown transformirala je Cosmo u obavezno štivo za sve mlade djevojke koje žele ući u svijet mode, ljepote i muško-ženskih odnosa.



Da je težak put do uspjeha, govori nam i Helenina priča. Naime, po završetku fakulteta, Helen se zaposlila u marketinškoj agenciji kao tajnica, no njen je poslodavac uočio spisateljske vještine koje je posjedovala i odlučio je promaknuti u "copywritera", nakon čega je postala jedna od najbolje plaćenih osoba u svojoj struci, a sljedeći potez koji je napravila obilježio je njenu karijeru.



Helen je 1962. napisala knjigu "Sex and the Single Girl" o solo curi koja je vodila neuobičajen život za tadašnje vrijeme.

Roman je izazvao burne reakcije (unatoč seksualnoj revoluciji koja je eskalirala 60-ih godina prošlog stoljeća) jer je sugerirao ženama da ne trebaju muškarce kako bi bile sretne. Dapače, ne samo da ih ne trebaju već da mogu stupati u seksualne odnose s kim god i kad god požele, bez ulaska u vezu i osjećaja krivnje.



Zbog toga je knjiga postala best-seller, a žene su je oduševljeno kupovale smatrajući je u neku ruku biblijom za moderne žene.

Budući da nije prestala dobivati poruke zahvalnosti, a imala je malo vremena na raspolaganju za odgovaranje na svaku od njih, Brown je došla na ideju stvaranja časopisa koji će biti ženin najbolji prijatelj, koji će im odgovarati na pitanja koja se inače nisu usudile postavljati.

"Željela sam im reći istinu - seks je jedna od tri najbolje stvari na svijetu, a ne znam ni koje su preostale dvije", izjavila je jednom prilikom.

1965. godine Brown postaje međunarodnom urednicom Cosmopolitana i tvrdi da žene mogu imati sve - ljubav, seks i novac, u što ni tadašnje najtvrdokornije feministice poput Betty Friedan i Germaine Greer nisu vjerovale.

Cosmo je uređivala pune 32 godine, a u rujnu 2008. godine je proglašena trinaestom po redu najmoćnijom ženom u Americi koja ima više od 80 godina.

Legendarna je urednica napustila ovaj svijet 13. kolovoza 2012. godine u dobi u 90. godini života.

Donosimo nekoliko zrnca mudrosti koje je Helen s nama nesebično podijelila:

"Što si stariji, to su bitnije dvije stvari - zdravlje i novac."


"Dobre cure idu u raj, loše cure idu kud god požele."

"Ako ti već novac ne može donijeti sreću, pomoći će ti da budeš jadan u ugodnom okruženju."

"Jedan od glavnih razloga zašto bi trebala ostati privlačna jest taj da možeš birati s kim ćeš otići u krevet."

"Ljepota te ne može zabaviti, ali moždane aktivnosti poput čitanja, pisanja i razmišljanja mogu."

"Ostavite si svoje titule, ja ću uzeti moć i novac."

"Nemoj se oslanjati na muškarce da nešto postigneš u životu, učini to sama."

"Jedina stvar koja razlikuje uspješne ljude od onih neuspješnih jest volja za radom, teškim radom."

"Mislim da je brak osiguranje za najgore godine tvog života. Tijekom najboljih godina - muž ti ne treba!"

"Nesigurnost je ponekad dobra jer te tjera da se fokusiraš na nešto bolje, potiče te da iskoristiš sve svoje talente."