Samozavaravanje na djelu: Nedostupni su nam ljudi privlačniji jer više zaokupljaju naše misli

JESTE li se ikad našli u situaciji da želite nekog tko se pravi nedostupnim? Postoji dobar razlog zašto takvu osobu ne možete izbaciti iz glave: nesigurnost povećava privlačnost.

"He loves me, he loves me not...: Nesigurnost može povećati romantičnu privlačnost", naziv je istraživanja u kojem je sudjelovalo 47 studentica kojima je bilo rečeno da su njihovi kolege sa drugih fakulteta pregledali Facebook profile, a zatim prema tome ocjenjivali koliko bi se dobro mogli slagati.

Nakon toga je svaka od žena pregledala profile muškaraca koji su navodno gledali njihove profile. Jednoj je grupi žena rečeno da su se muškarcima njihovi profili najviše svidjeli, drugoj je grupi objašnjeno da su njihovi profili prošli tek prosječno, dok je trećoj skupini rečeno da nije sigurno koliko su se zapravo svidjele muškarcima koji su ih ocjenjivali.

Kao što se moglo i očekivati, žene koje su dobile najbolje ocjene bile su u boljem raspoloženju od ostalih ispitanica i bolje su uzvraćale pažnju koja je i njima samima bila poklanjana, za razliku od žena koje su dobile prosječne ocijene. No ono što je iznenađujuće je podatak da su žene, koje nisu bile sigurne koliko su se svidjele muškarcima, zapravo osjećale najveću privlačnost spram svojih "kritičara".

Pitate se zašto? Misteriozni su muškarci okupirali pažnju žena te ih tako naveli da pomisle kako su stvarno zaljubljene. Očito je da se žene samozavaravaju, pa stoga kad vam frajer sljedeći put ne poklanja dovoljno pažnje, sjetite se ovog istraživanja i dobro promislite je li on uistinu vrijedan vašeg vremena.