Uredska posla: Potencijalni razlog tvoje iscrpljenosti, koji bi te mogao itekako iznenaditi

Foto: Shutterstock

SVIMA su poznati "ne smetaj" znakovi na vratima hotelskih soba, a čini se kako će isti biti potrebni i na radnim mjestima.

Naime, prema najnovijem istraživanju, koje je objavljeno u Journal of Stress Management, "upadice" na radnom mjestu mogle bi biti razlog zašto se osjećaš iscrpljeno. Istraživanje je provedeno na 252 osobe, koje su morale otkriti koliko puta dnevno na radnom mjestu budu ometani od strane drugih kolega, mobitela, e-mail i notifikacija raznih društvenih mreža itd., što se povezalo s njihovom razinom stresa. Rezultati su bili jasni - što su češće bili ometani, to su se osjećali iscrpljenije.
 
Znanstvenici pretpostavljaju da su takve upadice uzrok da tijelo proizvodi previše kortizola, hormona stresa, koji ostavlja osjećaj umora. Upravo zato, upozoravaju stručnjaci, izgubljeno vrijeme za rad u takvim trenucima nije jedino oko čega bi se trebali brinuti. Pokušaj se poslužiti malim trikovima, poput opcije "bešumno" na telefonu, barem za nebitne Facebook i slične notifikacije, upozorenja kolegama kad da te ne ometaju s pitanjima, uz naznaku kad ćeš ponovno biti dostupna ili slušalicama, kada razgovor ili navike ostalih kolega postanu jednostavno preglasne i jako iritantne.