Beauty priručnik: Zašto trebate obratiti pažnju na rok trajanja šminke

Foto: Instagram

RIJETKO koja žena koja se voli šminkati i uređivati ne posjeduje brdo šminke koju sama ne može tako brzo potrošiti. 

Baš svi make-up proizvodi imaju rok trajanja, čak i oni u prahu za koje biste pomislile da ih možete bezbrižno koristiti desecima godina. 

Upravo zato biste morale početi obraćati pažnju na njihov datum valjanosti koji počinje teći onog trenutka kada otvorite proizvod. Svi artikli kako preparativne, tako i dekorativne kozmetike imaju oznaku na poleđini na kojoj je istaknuto koliko mjeseci nakon otvaranja su prikladni za uporabu. Taj se period razlikuje od proizvoda do proizvoda pa ćemo vam pobliže objasniti kako trebate postupati s pojedinim komadima šminke da ne biste zaradile infekcije, akne i slične posljedice koje može donijeti neispravna kozmetika. 

Palete sjenila, highlighteri, rumenila i bronzeri

Rok trajanja: 24 do 36 mjeseci

Na suhim se proizvodima bakterije ne razvijaju stoga ove proizvode možete slobodno koristiti i dulje nego što je naznačeno na pakiranju. Ako vidite da se tekstura proizvoda promijenila i da se ne nanosi dovoljno dobro, sastružite površinski sloj kako biste odstranili sebum koji ste s kože prenijeli na proizvod. 

Ruž za usne

Rok trajanja: 24 mjeseca

Korištenje ruža kojem je prošao rok može uništiti površinski sloj usana i izazvati rane i iritacije. Stoga ih nemojte koristiti dulje od dvije godine te ih povremeno dezinficirajte medicinskim alkoholom. 

Kremasta rumenila, highlighteri, bronzeri

Rok trajanja: 12 mjeseci

Zbog pogodnog okruženja za stvaranje bakterija, ove proizvode ne biste trebale koristiti dulje od godine dana. Jednom tjedno odstranite površinski sloj s ovih proizvoda maramicom i medicinskim alkoholom. 

Tekući puder 

Rok trajanja: 24 mjeseca 

Iako je naznačena valjanost ovog proizvoda dvije godine, ponekad može potrajati i dulje, posebice ako ga čuvate na hladnom i tamnom mjestu. Tekućem puderu je vrijeme za smeće onog trenutka kada se uljni ili vodeni sastojci počnu podizati na površinu te kada osjetite da je promijenio miris. Nikako ga nemojte koristiti nakon što se to dogodi jer biste mogli napraviti popriličan nered na svome licu. 

Maskara 

Rok trajanja: 6 mjeseci

Ako je koristite svakodnevno, maskaru biste trebale zamijeniti već nakon tri mjeseca jer se već u tom periodu nakupi velika količina bakterija koja može prouzrokovati upale oka i infekcije. Uz to, maskaru nikada nemojte posuđivati jer vam to također može donijeti navedene posljedice. 

Tuš za oči

Rok trajanja: 6 mjeseci 

Nježna koža oko očiju zahtijeva posebnu pažnju i podložna je iritacijama više nego koža na bilo kojem drugom dijelu lica, stoga biste tuš također trebale zamijeniti svaka tri mjeseca.