Brinete se dokazano smatraju sposobnijima na radnom mjestu od plavuša

Foto: Instagram

TREBATE li obojiti kosu?

Ne znamo sjećate li se filma "Working Girl", u kojem Melanie Griffith izgovara rečenicu: "Ako želiš da te shvate ozbiljno, treba ti ozbiljna frizura".

To je film iz 80-ih godina prošloga stoljeća, a sada je 2017., no čini se kako ova rečenica i dalje vrijedi, a brojne žene javno su priznale da su obojile svoju plavu kosu u smeđu kako bi bile ozbiljnije shvaćene.

A to potkrepljuju i brojke. Naime, istraživanje iz 2009. godine pokazalo je kako je 31 posto plavokosih Britanki obojilo kosu u smeđu kako bi ih ljudi na poslu doživjeli ozbiljnije. S druge strane, čak 62 posto britanskih poslodavaca priznaje da im brinete djeluju profesionalnije nego plavuše.

Gdje je problem s plavom kosom?

Poražavajuće, ali brinete "pomažu" muškarcima da ih vide kao šefice, a ne kao seksualne objekte, tvrde poslovni stručnjaci. Brinete su tako za njih inteligentnije, kompetentnije te ravnodušnije od plavuša, no s druge strane je veća vjerojatnost da će u baru prvo uletjeti plavuši, a tek onda brineti.

Neki znanstvenici pak tvrde kako je taj efekt plavuša u našim genima, jer je za takve žene vjerojatnije da će biti plodnije.

No, kako je ipak 2017., vrijeme je da pokažemo da takvim predrasudama više nema mjesta.