Čime i kako beauty stručnjakinje njeguju svoju kožu?

Foto: Privatne fotografije

MISLIM da mnoge djevojke danas rade grešku te ulažu gomilu novca u skupocjenu šminku, no zaboravljaju brinuti se o svojoj koži. Iznenadili biste se koliko djevojaka mi je priznalo da ne koristi apsolutno nikakve skin care proizvode, što me zgrozi svaki put iznova.

Kao i za sve u životu, konzistentnost je ključna. Dobri rezultati neće doći preko noći, a ako se pravilno brinete za svoju kožu, to će se itekako vidjeti. Moja beauty rutina je poprilično duga i mijenja se s vremena na vrijeme, no neke ključne stvari uvijek su prisutne. 
 
 
Koža mi je mješovita. Pretežito normalna, no ponekad se zamasti na T zoni.
 
Krenula bih s noćnom skin care rutinom... Čim dođem kući i znam da više ne izlazim skočim pod tuš gdje kreće moja rutina. Uvijek volim skidati šminku pod tušem, čini mi se kako je brže i efikasnije. Ako imam nanesen vodootporni make-up ili matte ruž koji se teško skida, posegnem za cleanserom koji sadrži ulje koje otapa dugotrajnu, tešku šminku. 
 
Ispod tuša mi se nalazi gel za umivanje. Volim koristiti proizvode koji su lagane formule, na prirodnoj bazi te koji nemaju intenzivan miris, niti se pjene. Nanesem gel jednom, utrljam u lice i vrat te isperem. Zatim ga nanesem ponovno, izbjegavajući područje oko očiju i očistim lice četkicom. Tu mi se nalazi i gel exfoliator koji koristim kada osjećam da mi je koža suha te treba regeneraciju. 
 
 
Kada izađem iz tuša uzmem pamučnu vaticu te nanesem toner (volim koristiti witch hazel jer prirodno zateže kožu). Uvijek se iznenadim da mrljice make up-a i dalje ostanu na vatici iako mislim kako sam izvrsno očistila lice. 
 
Ako imate bubuljice ili akne, sada je vrijeme da se nanesu proizvodi koji će ih tretirati. Mnogo je uzročnika akni i neke od njih se moraju rješavati uz pomoć dermatologa, no ove druge je moguće spriječiti s dovoljnim unošenjem vode i pravilnom prehranom. Proizvodi za borbu protiv akni su poprilično intenzivni i djeluju isušujuće na kožu te ih se ne treba koristiti stalno, i samo na područje gdje se nalazi nesretna akna/bubuljica.
 
 
Slijedi meni jedan od najdražih koraka - serum. Serumi sadrže veću koncentraciju aktivnih sastojaka za njegu kože, laganije su teksture i često skuplji od običnih krema. Primijetila sam da mi je koža mekša i glađa na dodir od kada koristim serume s hijaluronskom kiselinom za obnavljanje kože (sredina 20-ih je pravo vrijeme za preventivnu borbu s borama).
 
Zatim ide krema za oči. Mnogi preskaču i ovaj korak ili koriste istu kremu za lice i oči, no koža oko očiju je tanja i osjetljivija te treba i tome prigodnu kremu. 
 
Hidratantna krema! Kada razgovaram sa svojom kozmetičarkom oko novih, zanimljivih proizvoda, kaže da ako ne mogu pročitati pola sastojaka, vjerojatno nije dobro za moju kožu. Navečer nanesem poprilično puno kreme i ostavim da je koža upije tijekom noći. Imam i neke noćne kreme koje su dosta teške te ih nanosim rijetko, ali ponekad da, kada mislim da mi koža treba dodatnu njegu.
 
Moja dnevna skin care rutina se ne razlikuje puno od noćne. I dalje krećem s čišćenjem lica, ali ne nanosim sredstva za borbu protiv akni, ako se trenutno borim s kojom. Kao što sam već spomenula, dosta isušuju kožu te neće izgledati dobro prije make-upa. 
 
Slijedi serum, krema oko očiju, hidratantna krema te dodajem još jedan korak: zaštitni faktor (SPF). Danas na tržištu ima puno SPF proizvoda koji ne ostavljaju nikakav trag te nema razloga da ih ne koristite - sunce djeluje na vašu kožu i kada je oblačno, a jedan je od glavnih uzroka raka kože i bora na licu.
 
Pokušavam 1-2 tjedno nanositi maske, od onih za dodatnu hidrataciju do onih za učvršćivanje kože. 
 
 
Redovito koristim i razne pilinge za usne jer mi se usne isušuju ako pretjerano koristim matte ruževe, ali i po zimi zbog hladnoće. Nakon tuširanja uvijek stavim debeli sloj nekog balzama za usne s intenzivnom hidratacijom. Grozno mi je vidjeti isušene usne, tako da se brinem da moje uvijek budu njegovane.
 
Inače, to mi je jedan od omiljenih načina za opuštanje, upalim svijeće, budem sva "fina i mirisna", namazana s nekim divnim losionom za tijelo, opranom kosom, neki super film, kauč i maska za lice! U zadnje vrijeme volim sheet maske koje doslovno izgledaju kao maska. Volim ih jer se ne trebaju oprati, a i natopljene su raznim hidratantnim sredstvima. Držite masku na licu 20-ak minuta te je samo bacite u smeće, a ostatak proizvoda utrljate u lice i vrat.
 
Pitate se vjerojatno je li ovo pravilan redoslijed nanošenja - odgovor je da! Mnogo se informiram prije nego krenem koristiti određeni proizvod i rezultat je da se neki proizvodi trebaju nanositi u određenom redoslijedu jer su teži/lakši od ostalih te, ako prvo nanesete teški proizvod, ostali neće moći probiti tu barijeru i sjedit će na vrhu vaše kože bez upijanja.