Deset jednostavnih koraka da poboljšate kvalitetu života

Foto:Instagram

SVI želimo živjeti najbolju moguću verziju svog života. No, nekim danima se idealan život čini miljama daleko. Ti dani, ako im dopustimo, mogu preuzeti kormilo i sivilom obojiti većinu našeg vremena. Kako se to ne bi dogodilo i kako biste kvalitetu vlastitog života održavale na visokom nivou, predlažemo vam da slijedite ove jednostavne korake. 

1. Svaki dan pospremite svoj krevet

Ako još uvijek nemate ovu naviku, upravo sada je pravo vrijeme da je steknete. Pospremanjem kreveta kada ustanete dan započinjete produktivno zbog čega ćete se osjećati kao da ga zbilja imate pod kontrolom. A osim toga, nije li odlično navečer se zavući u pospremljen krevet?

2. Ne zaboravite na tjelovježbu

Započeti je najteže. Kada jednom razbijete i tu barijeru, nitko vam neće moći stati na put. Osim što ćete izgledati bolje, osjećat ćete se sjajno, imat ćete više energije i bit ćete zadivljeni snagom vlastitog tijela. Nije bitno o kojoj je tjelovježbi riječ, važno je da je prisutna u vašoj svakodnevici. 

3. Držite kontrolu nad svojim financijama

Novac je stvar koja nam često zadaje glavobolje i brigu. No, i to je rješivo. Zapisujte sve svoje troškove, pratite kartični promet, plaćajte račune prije svega i budite disciplinirani oko trošenja.

4. Održavajte kuhinju čistom

Buđenje i pogled na neurednu kuhinju užasan je početak dana. Nakon svakog obroka operite suđe i pospremite sve na svoje mjesto.

Inače, studije su pokazale da u čistom i urednom okruženju imamo instantnu potrebu jesti zdravije i kvalitetnije. 

5. Probudite se pola sata prije ostalih ukućana

Ako ne živite sami, ovaj će vam potez uljepšati dan. U tišini popijte kavu, razbistrite misli, po mogućnosti meditirajte i isplanirajte dan pred vama. Osjećat ćete se odlično, zagarantirano. 

6. Nazovite voljenu osobu

Dopisivanja su zabavna, no nema ljepšeg zvuka od glasa voljene osobe. Odvojite pet minuta i nazovite svoju najdražu osobu samo kako biste joj rekli koliko vam znači, da je volite i pitate kakav joj je dan. 

7. Ostavite mobitel po strani

Nakon što ste obavili poziv i sve nužno što ste morali obaviti putem mobitela, odložite ga i uživajte u svojem okruženju. Po mogućnosti izađite na svjež zrak, prošetajte i razmišljajte o svemu pozitivnom što vam se taj dan dogodilo. 

8. Obavljajte jednu po jednu obavezu

Iako zvuči jednostavno i logično, ljudi se ipak često zanesu s poprilično kaotičnim multitaskingom. Ako stvari rješavate jednu po jednu, imat ćete osjećaj kontrole i bit ćete fokusirani na to što obavljate. Osim toga, izbjeći ćete bespotrebno živciranje i stres. 

9. Riješite se svega što vam nije potrebno

Čišćenjem prostora čistite i svoj um. Pokušajte barem jednom mjesečno iz doma izbaciti sve što vam nije potrebno, sve namirnice kojima je istekao datum valjanosti, odjeću koju ne nosite i slično. Ako to budete činili na redovitoj bazi, nećete morati odvajati dane za čišćenje već svega nekoliko sati mjesečno. 

10. Počastite se svježim cvijećem 

Mala, ali značajna gesta od vas - vama. Osim što će vama popraviti dan, osvježit će prostor u kojem se nalazite i dati mu posebnu vedrinu.