Deset pogrešaka u dizajnu kupaonice zbog kojih niste zadovoljni njezinim izgledom

MNOGE kućanice zbog grešaka u dizajnu ne žele da gosti ikada zavire u njihovu kupaonicu.

Istraživanja su pokazala da prosječna osoba tijekom života provede oko 92 dana u kupaonici. U pojedinim slučajevima razdoblje boravka je duže, a ugodan izgled prostorije utječe da vlasnik rado odlazi u ovaj dio stana.

Ovo je lista najčešćih pogrešaka pri uređivanju kupaonice i savjeti koji pomažu da se propusti ne dogode.

Plastična zavjesa za kadu

Jeftin izgled i teško održavanje kvare dojam pri tuširanju i boravku u kupaonici. Najlonske i vodootporne tkanine bolji su izbor.

Mali umivaonik

Ograničeni prostor zahtijeva ugradnju sanitarija manjih dimenzija, ali premali umivaonik dovodi do toga da cijela prostorija bude navlažena vodom. Dizajneri se često odlučuju za ugradnju okruglog umivaonika. Štede prostor i sprječavaju ozljede koje nastaju udarcem u oštar rub umivaonika četvrtastog oblika.

Dublji umivaonik olakšava život. Osim što je pogodan za umivanje i održavanje osobne higijene, ne zauzima mnogo prostora u kupaonici.

Kontrast boja zidova i pločica

Često se događaju greške pri uređenju zidova u kupaonici. Trebali biste izbjegavati žute i smeđe nijanse jer stvaraju pogrešne asocijacije. Bijela boja jest hrabra odluka, ali otvora prostor i pomaže u stvaranju dojma savršene čistoće.

Tkanini nije mjesto u kupaonici

Prekrivači nisu dobra ideja jer su pogodna mjesta za stvaranje vlage i gomilanje prljavštine. Izbacivanje suvišnih pokrivača smanjuje potrebu za stalnim čišćenjem kupaonice.

Loše osvjetljenje

Mali, zatamnjeni prostori stvaraju dojam nelagodnosti i trebalo bi ih izbjegavati pri uređenju kupaonice. Dizajneri savjetuju ugradnju nekoliko različitih izvora osvjetljenja kako bi prostorija bila lijepa i funkcionalna.

Položaj žaruljice jako je važan jer je pri šminkanju ili brijanju potrebno savršeno osvjetljenje. Dizajneri tvrde da svjetlost mora padati između lica i ogledala.

Neuredan držač za sušenje ručnika

Kupaonica postaje neuredna kada nema dovoljno prostora za sušenje mokrih tkanina. Savjetuje se korištenje nekoliko paralelnih držača koji se mogu postaviti pored umivaonika. Druga je opcija montiranje držača na vratima kupaonice koji će pružiti dovoljno prostora za sušenje ručnika.

Nedostatak mjesta za kozmetiku

Svakome se dogodi da umivaonik ostane pretrpan kutijama, tubama i predmetima koji služe za održavanje higijene. Ova opcija može biti korisna kada žurimo, ali se puno puta dogodilo da neki predmet padne u vodu. Kada skučeni prostor ne dopušta ugradnju ormara, trebalo bi iskoristiti prostor ispod umivaonika.

Neuredna prostirka za sprječavanje klizanja

Pri izboru je važno obratiti pažnju na funkcionalnost i stil. Korisno je imati nekoliko komada u rezervi, ako prostor to dopušta. Važno je odabrati prostirku koja upija vodu i stoji pored kade ili tuša. Gumirana je prostirka učinkovita i ugodna za stopala.

Mala ogledala

Riječ je o važnom dijelu kupaonice jer mnogi ljudi započnu dan pogledom u ogledalo. Staklena površina odbija svjetlost i stvara dojam da kupaonica izgleda prostrano. Mala ogledala s raskošnim okvirima nisu u funkciji estetike prostora.

Pri postavljanju trebalo bi obratiti pažnju na visinu ukućana. Širina ogledala ne smije biti manja od širine umivaonika. Trebalo bi ga postaviti na udaljenosti od 12,5 do 25 centimetara od gornje razine umivaonika, piše Bright Side.

Uvenulo cvijeće

Biljke u kupaonici stvaraju topao i egzotičan dojam. Međutim, važno je paziti pri odabiru jer pojedine vrste mogu uvenuti u uvjetima veće vlažnosti. Paprat, bambus i ciklama savršene su biljke za kupaonicu.