Evo kako proizvođači odjeće lažu oko konfekcijskih brojeva

Foto: Instagram, Facebook

AMERIKANKA Deena Shoemaker nedavno je prilikom čišćenja ormara primjetila nešto čudno u vezi veličina traperica u svom ormaru.
 
Shvatila je koliko različitih veličina traperica zapravo posjeduje te kako joj jednako savršeno pristaju traperice koje su veličine 38, kao i one koje su veličine 44. Ranije nikad nije ni razmišljala o tome, a kamoli to shvaćala.
 
S obzirom da radi kao savjetnica djevojčicama i tinejdžericama u lokalnoj neprofitnoj udruzi, koja pomaže rizičnoj djeci, obratila je pozornost na ovu neobičnu situaciju.
 
Kad je shvatila stvar oko veličine traperica, sjetila se svih onih pitanja koje su joj postavljale djevojčice. "Sjetila sam se svakog onog puta kad bi me djevojčice uvjeravale da su ‘predebele’ samo zato što ne mogu navuči određenu veličinu traperica. Sve mi se posložilo u glavi kad sam shvatila ovo s vlastitim trapericama. Laži koje su same sebi govorile dolazile su iz toliko svakodnevnog izvora, da ga uopće nisu mogle ni prepoznati kao nešto što im šteti", ispričala je Deena za Huffington Post.
 
Stoga je ova 27-godišnjakinja odlučila isprobati sve te traperice različitih veličina, fotografirati se u njima i fotografiju je zatim objavila na svom Facebook profilu, kako bi ljudima otvorila oči i pokazala koliko nas brojevi odjeće ustvari mogu prevariti.

"Kad traperice za djevojke označite brojevima od 9 do 16 (što je po europskim brojevima od 40 do 48) i označite ih kao ‘plus-size traperice’ kako bismo se protiv toga trebale boriti? Manipulacija photoshopom je jedna stvar, ali kako mislite da bih trebala uvjeriti djevojčice da su i brojevi na njihovim hlačama zapravo lažni", napisala je Deena ispod fotografije na Facebooku, koja je postala je viralna te ju je u samo tjedan dana podijelilo gotovo 87 tisuća ljudi.
 
Ona ovaj problem smatra itekako važnim zbog nerealnih očekivanja koja nam se nameću sa svih strana i čine to da sve više mladih djevojaka čini užasno loše stvari za svoje zdravlje zbog čega dolazi i do porasta poremećaja poput bulimije i anoreksije.
 
Deena je svjesna da će teško proizvođači odjeće uskladiti svoje brojeve,ali predlaže kako bismo trebali poticati djevojčice da je važnije zdravlje, a ne broj koji piše na našoj odjeći.. 
 
Za kraj je napisala snažnu poruku za sve malde djevojke: "A svima vama: mojim prekrasnim djevojkama, bilo da nosite veličinu 34 ili veličinu 50, ta veličina ne determinira vašu ljepotu: vaš je život determinira. Veličina koja se nalazi napisana unutar vaše odjeće zapravo je subjektivan odabir modne industrije i jako brzo se mijenja. I zato prestanite vjerovati u društvene norme kojima vam pokušavaju reći tko biste i kakve trebale biti. Prekrasne ste upravo onakve kakve jeste".