Hit knjiga: Ljubavna priča iz noćne more

Foto: Instagram, Promo

MOGLI bismo reći da je ovo psihološki triler. Znate ono, kad su likovi obični ljudi koji bi vam mogli biti susjedi. E pa, i junakinja ovog otkačenog romana je naizgled obična, sasvim stabilna žena koja je odnedavno zaposlena kao stjuardesa. Ali iza fasade nalazi se poremećeni svijet davno povrijeđene žene. Autorica romana je Karen Hamilton kojoj je ovo prvijenac, a nazvala ga je „Žena iz snova“ (engl. "The Perfect Girlfriend"). Knjiga je veliki hit, a sada je možete pročitati i u našem prijevodu.

U svojem pristupu poslu, Juliette, naša junakinja stjuardesa, iznimno je savjesna i predana. U jednom joj trenutku čak ponude povišicu i bolje radno mjesto jer je staloženo i hrabro pristupila kriznoj situaciji prilikom leta te uspjela smiriti putnike. Ono što kod nje i nije baš normalno i stabilno jest njezina ljubavna opsesija pilotom Nateom, koji leti u istoj avionskoj kompaniji.

Prije nekog vremena njih su dvoje imali kratku ljubavnu vezu koja je neslavno završila njezinim iseljavanjem iz njegova stana. Ona njega i dalje voli, no on se čini potpuno nezainteresiran za ikakvu daljnju komunikaciju, a kamoli vezu. Juliette stoga kreće u lov, prateći svaki njegov korak, udah, mig. Budući da je on pilot, zapošljava se na mjestu stjuardese ne bi li mu bila bliže. No osim toga, čini se da ima neki dublji, puno razrađeniji plan od toga da se samo slučajno ponovno sretnu.

Junakinja romana, kao što to čitamo iz njezinih misli, sve planira do najsitnijeg detalja. Njezin je život zapravo psihološka simbioza s njegovim te tako podređen svemu što on radi. Juliette je sklona uhođenju – vjerojatno najvještiji prikaz uhođenja koji smo pročitali – i sve ostalo nema nikakvog smisla i značenja ako nije povezano s Nateom. Stoga ona sve podređuje svom cilju da ga vrati u svoj život te da zajedno krenu putem bračne sreće. Nikad se, pritom, ne zapita je li to uopće moguće…

A sada, prije nego što nastavimo dalje s osvrtom, evo nekoliko citata iz knjige koji će vam predočiti kako naša protagonistica razmišlja te kakvim se metodama služi da pridobije naklonost čovjeka kojeg voli. „Uz njega se osjećam potpunom, usprkos svim njegovim manama, i zato znam da je u pitanju ljubav. Zaljubljenost bi me zaslijepila. Istinska ljubav prihvaća.“ Ona, naravno, govori o muškarcu koji je ne želi vidjeti. Zatim ovo: „Ja iskreno volim Natea i zato sam savršena. Bit ću dobra supruga, a on nikada neće biti sretan ni s kim drugim. Samo to mora shvatiti.“ On, opet naravno, ništa ne shvaća jer niti ne zna što ona smjera.

A to što smjera, moglo bi se opisati jednom scenom iz romana kada stanoviti kontakt upita Juliette sljedeće: „Što će prelijepoj ženi poput tebe droga za silovanje?“. Zanimljivo, zar ne? Ovo su samo mrvice jer je tempo romana bjesomučan poput nezaustavljive plime psihoterora; pratimo nastanak i pletenje sulude mreže koja se oko pilota sužava iz dana u dan, a kasnije iz sata u sat.

Osim njezina uhođenja i opsjednutosti u knjizi nema previše nasilja. No junakinjina potreba da ostvari odnos sa svojim voljenim toliko je snažna da čitatelj osjeća napetost na svakoj stranici. Evidentno je da njihova veza nikako ne može funkcionirati, a nakon određenih događaja, postaje jasno da će teško završiti bez ubojstva ili barem zatvora. Jednostavno znate da, kada nešto krene u toliko pogrešnom smjeru, povratka nema. Taj ćete osjećaj imati već na polovini knjige te se pitati kako će autorica produžiti priču koja svakim idućim slovom nalijeće na neprobojni zid.

Knjiga je suluda, urnebesno smiješna, iznimno humana i empatična, psihotična, napeta do granice boli, vrhunski napisana te neočekivana. Ako vam se čita najuvrnutija ljubavna priča koju si možete (ali zapravo ne možete, vjerujte nam) zamisliti, ne trebate tražiti dalje – ova će vas savršena žena u potpunosti zadovoljiti.