Imamo ideju kako obojati pisanice prirodnom bojom – omiljenim Franck čajem

Foto: Promo

TRADICIONALNI kršćanski blagdan Uskrs ne prolazi bez bojanja pisanica. Pa tako neće niti u ovo doba "korona izolacije". Običaj koji svoje korijene vuče iz pretkršćanske tradicije i ovog će Uskrsa biti omiljena zabava za cijelu obitelj. Tradicionalno ćemo ih bojati na Veliku subotu. A iako se većina nas često odlučuje za one kupovne boje jer su, činjenica je, najjednostavniji i najbrži način bojanja pisanica, ovog Uskrsa možemo isprobati nešto novo. I prirodno. Umjesto boje nabavite – Franck čaj. Ako želite samo jednu boju pisanica bit će vam dovoljna jedna vrsta čaja, no ako želite da vaše košarice budu šarene nabavite nekoliko različitih vrsta. Donosimo vam recept uz koji ćete jednostavno obojati svoje pisanice. Pažljivo slijedite upute i oduševit ćete se.

Sastojci (za ukupno 12 pisanica u 4 različite boje):

Franck čajevi - 5 filter vrećice od svakog (jedan čaj, jedna boja)
   - zeleni
   - crni
   - šipak
   - šumsko voće
- 12 jaja (3 jaja po jednoj boji)
- alkoholni ocat
- vruća voda
- 2 čaše
- 4 lončića za kuhanje
- spužvica
- tanjurić
- žlica

Priprema:

1. korak - IZBJELJIVANJE JAJA

Pripremite dvije jednake čaše - u jednu stavite alkoholni ocat, a u drugu vodu (važan je omjer 1:1). U lončić za kuhanje stavite 3 jaja i prelijte ih ranije pripremljenim octom pa vodom. Upalite plamen i stavite kuhati.

Kako vrijeme bude prolazilo, na površini tekućine u lončiću počet će se skupljati pjena. Uzmite žlicu i maknite je. Smanjite plamen na najmanje i nastavite skidati pjenu tijekom kuhanja. Nakon 10 minuta ugasite plamen i kuhana jaja ohladite mlazom hladne vode. Isperite svako jaje posebno i obrišite ga spužvicom, ali oprezno - ovdje ljuska lako pukne. 

2. korak - BOJANJE JAJA

U lončić vrele vode stavite 5 filter vrećica jednog Franck čaja, primjerice šumskog voća. U lončić s vrećicama dodajte 3 jaja koja ste prethodno izbijelili. Ostavite ih tako 3 sata da što bolje poprime boju. 

3. korak - SUŠENJE PISANICA

Nakon 3 sata izvadite gotove pisanice iz lončića i stavite ih na tanjurić. Kad se potpuno osuše, vaše šarene pisanice spremne su za uskršnje košarice!