Je li sigurno tampon koristiti i tijekom noći? Evo što poručuje ginekolog

Foto: 123RF

BUDIMO realni: krvarenje u trajanju od dva do osam dana je, ovisno o vašem ciklusu, nevjerojatno iscrpljujuće. Na kraju dana vrlo lako bi vam se moglo dogoditi da odete u krevet ne razmišljajući o tome kada ste posljednji put promijenili tampon. No, koliko je sigurno zaspati s tamponom?

Ukratko, da, mogli biste koristiti tampon i tijekom sna, ali nikako duže od osam sati.

"Koristite tampon s najmanjom moći upijanja i ograničite trajanje upotrebe na najviše osam sati", savjetuje Alyssa Dweck, ginekologinja iz New Yorka.

Taj savjet se temelji na trenutnim smjernicama proizvođača koji savjetuju promjenu tampona svakih četiri do osam sati. Naravno, ako imate obilna krvarenja, tampon je potrebno mijenjati i češće.

Također, redovita zamjena tampona može smanjiti rizik od bakterijske vaginoze ili infekcije, kaže ginekolog Peter Rizk.

Što je sa sindromom toksičnog šoka?

Za ovaj sindrom ste vjerojatno čuli još na satu biologije, čak i prije nego što ste možda dobili prvu menstruaciju. Upozorenje o ovom sindromu ponekad je istaknuto i na samim pakiranjima tampona. Iako je riječ o rijetkoj bolesti, ona je vrlo ozbiljna i možda opasna po život, a uzrokovana je oslobađanjem toksina iz bakterija poznatih kao stafilokok aureus ili strep pyogenes, kaže dr. Dweck.

Naravno, postoje i drugi uzročnici ove bolesti, ali najčešće se povezuje uz korištenje iznimno upijajućih tampona koji se nose tijekom dužeg vremena. Naime, korištenje takvih tampona omogućuje više vremena za nakupljanje štetnih bakterija. 

Sindrom toksičnog stanja je ozbiljno stanje koje treba jednako tako ozbiljno shvatiti. Ako primijetite neobične simptome koji se ubrzano pojačavaju, poput temperature i osipa, mučnine, povraćanja, bolova u trbuhu ili proljeva - potražite liječničku pomoć, savjetuje InStyle.

Međutim, sve dok upotrebljavate uloške, tampone, menstrualne čašice i druge proizvode za menstruaciju u skladu s njihovim preporučenim smjernicama, rizik od dobivanja ovog sindroma je "poprilično nizak", ističe dr. Rizk.

Zato, nije zabranjeno koristiti tampone tijekom noći, ali vodite računa o tome da ih stavite netom prije odlaska na spavanje te ih zamijenite nakon maksimalno osam sati.