Kako prekinuti s toksičnim prijateljem?

Foto: Liu Jo

U SVEGA pet koraka...

Nažalost, svatko od nas je barem jednom u životu imao ili još uvijek ima toksičnog prijatelja, a ako još uvijek ne znate koje su njegove karakteristike, mi smo tu da vam pojasnimo stvari.

Takvi prijatelji gledaju isključivo vlastiti boljitak, često omalovažavaju druge te se prave bolji od njih, a vama se ne sviđa ono u što se pretvarate, kada ste u njihovoj blizini.

No, toksična prijateljstva se događaju, a jedino je na vama odluka da ih se riješite. Kako? U ovih pet malih koraka.

1. Budite iskreni prema sebi

Prvi korak za rješavanje toksičnog prijateljstva jest da si priznate da u vašem životu postoji takav prijatelj. Prisjetite se kako se osjećate svaki put kada ste u blizini te osobe. Ako su vaše interakcije konstantno loše, vrijeme je da promislite da li vam to treba u životu.

2. Budite iskreni prema njima

Kada prekidate s toksičnim prijateljima, zapamtite jednu stvar: ne dugujete im nikakva duga objašnjenja. Recite im da želite završiti taj odnos, budite čvrsti te ne ostavljajte prostora za raspravu.

3. Budite hladni

Ne javljajte se na pozive, ne odgovarajte na poruke. U suprotnom, osobi šaljete pogrešnu poruku, da se možda premišljate u vezi svega. Tako ćete novonastalu situaciju samo nepotrebno produljivati te se dodatno stresirati. Što prije krenete dalje sa svojim životom, to bolje.

4. Blokirajte ih

Razmislite o tome koliko puta dnevno provjeravate Facebook ili Instagram. A sada razmislite o tome želite li svaki put, kada se ulogirate, gledati objave nekoga, koga ne želite više u svom životu. Naravno da ne želite!

5. Nemojte osjećati krivnju

Ovisno o reakciju prijatelja, možda ćete osjećati krivnju zbog završavanja stvari, posebno ako postoji duga povijest između vas. To bi moglo biti teško, no uvijek se sjetite da niste tako reagirali bezveze, već zbog nečega što vas je itekako mučilo, a očito niste mogli riješiti.