Kratko, ali slatko: Knjige za jednu noć

Foto: Instagram, Promo

JEDNO retoričko pitanje: tko, nakon napornog radnog dana, ima vremena i snage zadubiti se u složene i kompleksne priče ispričane na više stotina stranica? Ne morate nam odgovoriti, znamo i sami. No, nedostatak vremena ne bi trebao biti razlog za izbjegavanje čitanja i dobrih knjiga. Neka od najvećih djela svjetske književnosti napisana su vrlo ekonomično i na malom broju stranica. Sjetimo se samo naše lektire: Stranac, Preobražaj, Starac i more – a ima ih još puno. Isto tako, postoje brojni popularni romani koji su napisani da bi se konzumirali u samo jednoj noći čitanja. U nastavku možete pronaći neke od najzanimljivijih, a potrudili smo se i zadovoljiti raznovrsne ukuse.
 
1. Čarolija – Sylvia Day
 
Sylvia Day smatra se jednom od najboljih modernih autorica erotskih romana. U vrijeme kad je trilogija 50 nijansi žarila i palila domaćim i svjetskim top-listama, romani Day bili su joj za petama. Uvijek senzualna, često vrlo provokativna, njezini romani savršeni su za ljubiteljice vrućeg i strastvenog štiva. Na niti dvjesto stranica romana, autorica je uspjela dočarati misterije jedne veze u čijem je središtu tjelesni užitak. (178 str.)
 
 
2. Put do sreće – A.J. Fikry – Gabrielle Zevin
 
A.J. Fikry ne živi baš kako bi želio. Živi sâm, knjižara mu jedva preživljava, a onda mu jednoga dana nestane i ono najdragocjenije što ima – rijetko izdanje pjesničke zbirke "Tamerlane" Edgara Allana Poea. No kad u knjižari osvane tajanstvena pošiljka, taj neočekivan događaj Fikryju otvara posve novu životnu priliku. Ovo je knjiga koja na malom broju stranica pokušava odgovoriti na pitanja zašto volimo i zašto čitamo. Priča za one koji vole čitati o knjigama. (200 str.)
 
 
3. Čovjek koji je tražio sreću – Laurent Gounelle
 
Prvi roman autora kojeg nazivaju „francuskim Paolom Coelhom“. Jednostavna i izravna priča o potrazi jednog čovjeka za smislom života. Knjiga je puna optimizma i zanimljivih misli koje ćete si poželjeti zapisati kako biste im se mogli vratiti te razmišljati o njima. Užitku čitanja nimalo ne odmaže to što protagonist romana svrhu svog postojanja traži na živopisnom Baliju. (200 str.)
 
 
4. Gazela i kosac – Margaret Atwood
 
Margaret Atwood jedna je od najcjenjenijih suvremenih autorica znanstvene, ali i fantastike općenito. Dok čekate televizijsku seriju snimljenu prema njezinom najpoznatijem romanu „Sluškinjina priča“, uronite u svijet mašte „Gazele i kosca“ u kojem vas čekaju iznenađenja koja mogu smisliti samo najkreativniji umovi. Prava mala fantastična poslastica. (248 str.)
 
 
5. Slonovi na mjesečini – John Sweeney
 
Iako naslov upućuje na nešto poetično i sanjivo, ova dramatična knjiga prati istinite događaje koji su se odvijali na Burmi tijekom Drugog svjetskog rata. Ovo je priča o ljudskoj toplini, o hrabrosti, o požrtvovnosti, o životinjskoj inteligenciji i osjećajnosti, ali i o izdaji i zlu. Sweeney jednako slikovito dočarava strahote rata, stradanja malih izbjeglica, pa i istinsko zlo koje čuči u pojedincima, kao i suprotnu stranu spektra, ljubav, suosjećanje, srčanost. (264 str.)
 
 
6. Krv na snijegu – Jo Nesbo
 
Ovaj roman najboljeg skandinavskog autora krimića prije bismo mogli nazvati novelom te vam preporučujemo da mu pristupite na taj način. Suprotno svojoj navici pisanja eksplozivnih i kompleksnih modernih trilera, Nesbo se ovdje zaputio u sedamdesete godine prošlog stoljeća te, imitirajući stil najboljih majstora noira, napisao kratku, ali vrlo dojmljivu kriminalističku priču. Za potpuni doživljaj, nakon ovog, pročitajte i komplementarni roman „Ponoćno sunce“ istog autora. (204 str.)