Majka sinova zamolila djevojke da prestanu nositi tajice i izazvala protest

Foto: 123RF, Twitter

MOLBA jedne zabrinute majke upućena studenticama sa sveučilišta Notre Dame u Indiani izazvala je burne reakcije javnosti.

U želji da potakne mlade djevojke da prestanu nositi tajice kao hlače, napisala je pismo naslova "Dame, budite pristojne" u kojem je navela i svoje razloge za taj potez, a izazvala je posve suprotnu reakciju od očekivane, prenosi BBC.

"Ja sam katolkinja i majka četvorice sinova s problemom koji jedino mogu riješiti djevojke: tajicama", započela je Maryann White svoje pismo koje je objavljeno u studentskim novinama te u nastavku otkrila da se na taj potez odlučila nakon nedjeljne mise na sveučilišnom kampusu na kojoj je bila s obitelji.

"Bilo me sram zbog mladih djevojaka na misi. Razmišljala sam o muškarcima oko njih koji si ne mogu pomoći da ne pogledaju u njihove stražnjice", nastavila je i pozvala djevojke koje nose tajice da ubuduće tijekom šopinga razmisle o majkama sinova i umjesto tajica radije kupe traperice. 

Njeno pismo je u kratkom roku izazvalo veliku reakciju javnosti, ali ne ovakvu kakvom se nadala. Studentice sa sveučilišta odlučile su organizirati takozvani "Leggings Pride Day" (dan ponosa za tajice) i potaknule sve druge studente s kampusa, bez obzira na spol, da tog dana ponosno prošeću u tajicama. 

 

 

 

Event je organiziran kao protest protiv "zastarjelih seksističkih klišeja" kojima se odgovornost za ponašanje muškaraca svaljuje na žene. Osim u kampusu, protest je odjeknuo i na društvenim mrežama gdje su žene masovno počele objavljivati fotke na kojima nose tajice, a mnoge od njih je upravo ovo pismo potaknulo da prvi put odjenu tajice izvan teretane.