Mitovi i činjenice o tjestenini

TJESTENINA je jedan od najjednostavnijih sastojaka u kuhinji, no ujedno i jedan od najkompliciranijih. Dok će nekima biti sasvim svejedno jedu li špagete ili neku drugu vrstu, drugi imaju strogo određene preferencije i znaju koja im tjestenina paše uz koje jelo. U moru mitova i neprovjerenih činjenica o tjestenini, mi donosimo one najčešće te ih ispravljamo.

1. Svježa tjestenina je bolja od sušene

Pretenciozno okretanje očima samoprozvanih gurmana na spomen sušene, obične tjestenine samo je stvar preferencije. Svježa tjestenina sadrži žumanjak, a ona suha ne, no o kvaliteti nije baš korektno raspravljati, jer je stvar isključivo o ukusu osobe koja jede tijesto. Neki će obožavati svježu tjesteninu, drugi je neće moći smisliti, a stvar je isključivo u ukusu.

2. Marka nije važna

Većina je tijesta napravljena od pšeničnog brašna i vode, a iako proizvođači koriste iste sastojke, ne znači da koriste iste mašine. Marka je važna, a kvalitetnije mašine proizvode malo oštrije i tvrđe tijesto, na koje se umaci bolje lijepe.

3. Sol poboljšava okus


Neki ljudi ne sole vodu u kojoj se tijesto kuha, no činjenica je da sol jako poboljšava njen okus. Oni koji brinu za zdravlje mogu odahnuti:  već mala količina soli radi veliku razliku, a okus je neizmjerno bolji.

4. Poklopac na lonac


Iako mit kaže da kuhanje tijesta u otvorenom loncu sprječava lijepljenje, to je ipak samo mit. Kuhaj tijesto u poklopljenom loncu, jer održava temperaturu, tijesto se brže kuha, a protiv lijepljenja uvijek možeš na kraju u vodu umiješati malo ulja.

5. Oblik je važan

Umak koji nema puno velikih komada u sebi bolje će prijanjati za pužiće, penne, šarafiće i slične oblike, dok će ovi s većim komadima pasati uz ravno tijesto kao što su špageti. Neki ljudi čak rade veliku razliku između debljine špageta, pa više vole one malo deblje špagete uz bolognese umak, dok one tanje kombiniraju uz umake od povrća. Eksperimentiraj dok ne pronađeš pravi oblik za sebe.

6. Voda je korisna

Tijesto ostavlja određenu gustoću u vodi, a okus koji joj daje čini ovu vodu jako korisnom za daljnje kuhanje. Voda u kojoj su se kuhali špageti idealan je temeljac za umak pesto, a umjesto da točiš novu, čistu, upotrijebi ovu koju već imaš.