Moćan češnjak: Štovali su ga stari Rimljani, a mi bismo trebali činiti isto!

Foto: Promo

JESTE li znali da su sportaši u staroj Grčkoj prije velikih natjecanja jeli upravo češnjak? I da su ga Egipćani smatrali svetom namirnicom? Češnjak je neizostavna namirnica za pripremu mnogih jela, a čuda radi i vašem zdravlju!

Vjerojatno vam je svima poznato da češnjak štiti od različitih virusa i prehlade, a baka vam ga je uvijek davala čim vam je nos počeo samo malo curiti. Ako ste već tada zazirali od konzumacije sirovog češnjaka, u slučaju kapsula ulja češnjaka i drugih biljnih suplemenata/dodataka prehrani nećete imati tih problema. Tada problema s neugodnim mirisom nema. Kroz povijest su mu se pripisivala različita mistična svojstva, ali jedno je sigurno, povoljan je za vaše zdravlje ako se pravilno konzumira. Češnjak je bogat karotenom, vitaminima B skupine i vitaminom C, a sadrži i prirodan biljni antibiotik – alicin zbog čega ima protuupalno djelovanje. Ulje češnjaka dobro djeluje na regulaciju krvnog tlaka i šećera u krvi, kardiovaskularni sustav, cirkulaciju te na dišne puteve.

Sve biljne suplemente i dodatke prehrani najbolje je uzimati preventivno. Ako određeno stanje već nastupi, isti mogu pomoći u olakšavanju simptoma. Također, važno je pripaziti da kupujete proizvod poznate marke koja se nalazi na europskoj listi odobrenih sastojaka kako biste bili sigurni da se radi o kvalitetnom i učinkovitom sastojku te pripravke koji sadrže samo one sastojke čija je djelotvornost klinički dokazana.