Najrizičnija godina: Koliko u prosjeku traju brakovi u Hrvatskoj?

Foto: Pexels

UPLOVLJAVANJE u bračnu luku, nažalost, ne dolazi s garancijom. Dok u nekim slučajevima sudbonosno "da" zaista znači i "zauvijek", kod drugih to baš i nije tako. 

Mnogo je razloga za razvod braka, od promjena ponašanja, nepomirljivih razlika, različitih životnih vrijednosti sve do prevare ili pronalaska novog ljubavnog partnera.

No jeste li se ikad zapitali kada su najveće šanse za razvod? Iako je sedma godina na glasu kao najkritičnija, podaci Državnog zavoda za statistiku tvrde drugačije. 

"Stupanje u bračnu zajednicu mnogi smatraju jednim od najuzbudljivijih događaja u životu. No, dok izgovaraju sudbonosno da ili stavljaju finalnu točku na svoj brak, malotko je svjestan da tim činom postaje dio statistike. Osim polazne i završne točke nečijega bračnog puta, statistika bilježi još i niz zanimljivosti koje stvaraju sliku o navikama stanovništva, ali i promjenama u društvu", napisali su na službenim stranicama.

Također, na svom Facebooku su tijekom cijele veljače objavljivali zanimljive "ljubavne" podatke temeljene na statistici iz 2018. godine, a posljednji su možda najintrigantniji među njima.

 

"Ponekad ljubav ne preživi sve izazove. U 2018. zabilježeno je 6125 razvoda", napisali su.

Konkretno, pokazalo se da je prosječno trajanje brakova iznosilo 14,9 godina, a žene se najčešće razvode u dobi od 41 godine, dok su muškarci nešto stariji u trenutku kada potpisuju papire za prekid braka, odnosno prosječno imaju 44,2 godine.

No osim onih negativnih, zabilježene su i pozitivne brojke. Tako je tijekom 2018. godine u Hrvatskoj sklopljen 19.921 brak. Najvećom stopom sklopljenih brakova u 2018. mogu se pohvaliti Požeško-slavonska i Brodsko-posavska županija (6,1), a slijedi ih Vukovarsko-srijemska županija (5,9). Najmanju stopu sklopljenih brakova imala je Istarska županija (3,8), navodi Državni zavod za statistiku

Od toga se najviše brakova sklapa u kasno ljeto i ranu jesen, odnosno tijekom rujna i listopada.

Također, neki su nakon prvoga bračnog neuspjeha odlučili braku dati drugu šansu. Tako su u 2018. 2064 razvedene žene i 2017 razvedenih muškaraca sklopili drugi brak, a u nove bračne vode uplovilo je i 226 udovica te 236 udovaca.