Od gustih obrva do konturiranja: Beauty trendovi koji su definirali desetljeće

Foto: EPA-EFE, Cover Images, Getty Images, Insatgram

NALAZIMO se na kraju jednog zbilja zanimljivog i šarolikog desetljeća kada su u pitanju modni i beauty trendovi.

O trendovima koji su u proteklih 10 godina dominirali modom već smo pisali, a sada ćemo se osvrnuti na one koji se tiču ljepote i make-upa. U nastavku smo pobrojali beauty trendove koji su obilježili 2010-e, a primijetit ćete da je za većinu njih najzaslužnija pojava Instagrama.

Guste obrve

Trend za koji nitko nije mislio da će se vratiti u modu obilježio je 2010-e godine. Debele, guste obrve postale su iznenadni hit ponajviše zahvaljujući manekenki Cari Delevingne, koja se u desetljeću na izmaku pojavila na sceni sa svojim upečatljivim prirodnim obrvama. Trend je potaknuo i neke nove beauty tretmane, uključujući microblading, threading ili čupanje koncem i laminaciju obrva. Trendu se još ne nazire kraj, a sada je in i divlji izgled obrva.

Konturiranje

Iako se radi o make-up tehnici koja je postojala i prije 2010-ih, konturiranje je u desetljeću na izmaku postalo mainstream zahvaljujući, kome drugome, nego Kim Kardashian, ali i njezinom make-up artistu, Crnogorcu Mariju Dedivanoviću. Svi su htjeli naučiti njihove trikove za sužavanje i preoblikovanje lica pomoću šminke pa su snimke na Instagramu i YouTubeu s tutorijalima o konturiranju postale hit, baš kao i masterclassovi spomenutog make-up artista slavne starlete na kojima zainteresirane uživo podučava tehniku.

Velike usne

I dok je povećanje usana do prije ovog desetljeća bilo moguće samo odlaskom pod nož, u 2010-ima pojavili se puno dostupniji i povoljniji hijaluronski fileri za usne koje je pomogla popularizirati Kylie Jenner. Slavna starleta se na svojim usnama i obogatila te je zahvaljujući golemom uspjehu svojih Kylie Cosmetics lip kit-ova, odnosno setova sa šminkom za usne, postala najmlađa samoostvarena milijarderka u povijesti. Baš kao i debelim obrvama, ni trendu napumpanih usana ne nazire se kraj.

Pastelna kosa

U 2010-ima pastelne boje za kosu postale su dostupnije masama, što je pokrenulo trend kojem se također ne nazire kraj. Kosa u pastelnim bojama bila je popularna cijelo desetljeće iako nikad nije bila golemi hit, a trend se pokazao i izrazito svestranim pa smo ga imali priliku vidjeti na brojnim slavnim damama različite dobi, ali i na mnogim muškarcima.

Balayage

Francuska tehnika bojanje kose razvijena je u 70-im godinama prošlog stoljeća, no u 2010-ima postala je popularnija nego ikad i još uvijek je hit. Svijetli vrhovi koji se postepeno potamnjuju prema korijenu kose kako bi se stvorio prirodniji dojam look je koji su u posljednjih deset godina isprobale gotovo sve slavne trendseterice, a vjerujemo i većina vas koji ovo čitate. Balayage je tijekom proteklih 10 godina imao i razne nove varijante, od obrnutog balayagea do balayagea u duginim bojama, no klasični je ipak ostao najpopularniji.

"No make-up" make-up

Zahvaljujući Instagramu, u desetljeću na izmaku prvi put smo dobili priliku vidjeti brojne slavne dame bez šminke koje su se redovito hvalile svojim "no make-up" selfiejima, a to je potaknulo i takozvani "no make-up" make-up trend, odnosno tehniku šminkanja kojom se postiže prirodni izgled kao da osoba uopće nema šminke. Sve se svodi na prekrivanje sitnih nepravilnosti i dodavanja sjaja koži uz možda malo rumenila i maskare.

Bob frizura

Iako je bob frizura postala hit tek u proteklih par godina, gotovo da nema jedne holivudske zvijezde koja je nije isprobala, a zaludila je i poznate Hrvatice. Ravno ošišana kosa do brade i dalje je najpoželjnija frizura i čini nam se kao da nikad neće izaći iz mode. Uz bob, popularan je i lob, odnosno duži bob koji seže do polovine vrata ili ramena.

Meghan Markle efekt

Osim na modne, vojvotkinja od Sussexa Meghan Markle imala je utjecaj i na beauty trendove u desetljeću na izmaku. Njezina prepoznatljiva nisko svezana neuredna punđica pomogla je skinuti s trona visoko svezanu punđu koja je prije nego što je Meghan stigla u kraljevsku obitelj godinama bila jedna od najpopularnijih frizura. Meghan je žene osvojila i svojim pjegicama te je potaknula druge žene koje ih imaju da ih zavole i ponosno pokažu, a mnoge su se zbog nje podvrgnule i tetoviranju pjegica, dok su ih one manje ekstremne crtale šminkom.