Ovi učinkoviti savjeti pomoći će vam da se riješite baš svake loše navike

BILO da je riječ o lošim prehrambenim navikama, higijenskim ili profesionalnim, primijenite li sljedeće savjete, riješit ćete se baš svake nezdrave navike. 

Otkrijte što točno ponavljate

Kako biste znali na čemu morate poraditi, trebate najprije identificirati koji obrazac ponašanja ponavljate. Tako ćete shvatiti koji je ključ vašeg problema, odnosno nezdrave navike. 

Promijenite okolnosti

Umjesto da pokušavate promijeniti navike na istom mjestu u istom okruženju, promijenite sve. Naš mozak vrlo često veže mjesto i radnju stoga ćete, primjerice, najlakše prestati pušiti dok ste na godišnjem odmoru negdje daleko od kuće. 

Pronađite zamjenu za lošu naviku

Ako je vaša loša navika ta da, na primjer, previše vremena provodite na društvenim mrežama, onda ne možete jednostavno ostaviti mobitel ili računalo po strani i ne raditi ništa. Umjesto toga pronađite zanimljivu knjigu koju biste mogli čitati, započnite s nekim novim hobijem kao što je učenje stranog jezika, kaligrafija i slično.

Dajte si vremena 

Nemojte kažnjavati sami sebe ako ne uspijete riješiti svoju lošu naviku iz prve. Nagradite svaki svoj uspjeh i nemojte odustajati.