Ovo su najbolja vremena za zajednički život, brak i djecu

Foto: Schon Magazine

ZNAMO da vas zanimaju odgovori.

1. Selidba

Prema jednom istraživanju iz 1992. radilo se o četiri godine veze. Također, rezultati istog tvrdili su kako je veća stopa razvoda među parovima koji su prije braka živjeli zajedno. Novije istraživanje pokazalo je kako zajednički život prije braka ne može štetiti parovima, već upravo suprotno. Posljednje istraživanje, koje se provodilo od 2006.-2010., pokazalo je kako je za žene najbolje vrijeme za useljavanje s partnerom u dobi između 25 i 29 godina i to nakon tri godine veze. Za žene ispod 24 godine veća je vjerojatnost da zajednički život i veza neće uspjeti, ako usele s partnerom.
 
2. Vjenčanje
 
Prema istraživanju iz 2013. godine, najbolja prosječna dob za sklapanje braka za žene je iznosila 27, a za muškarce 29 godina. Jedno je drugo istraživanje iz 2008. pokazalo kako je stopa razvoda veća među parovima koji su sudbonosno da izrekli prije nego što su navršili 23. Važnu ulogu u tome igra i obrazovanje pa tako parovi koji su se oženili nakon završetka fakulteta imaju veće šanse za uspjeh od manje obrazovanih parova. No, tu je i vrijeme koje je par proveo zajedno prije sklapanja braka. Parovi koji su duže hodali (više od 6 mjeseci), imali su i veće šanse za uspjeh braka. 
 
3. Djeca
 
Istraživači su otkrili kako veće šanse za održavanje veze imaju parovi koji su se prvo vjenčali, a zatim počeli raditi na djeci. Tvrde kako je idealno vrijeme za to tek nakon godine dana braka i svakako prije 35 godine života. Također, naglasili su kako požurivanje odluke da se ima dijete može biti vrlo loše za vezu, emocionalno i financijski. Tinejdžerske trudnoće pokazale su se pak kao one koje na kraju gotovo uvijek završe prekidom ili razvodom.