Pet prehrambenih savjeta koji će vas spasiti nakon neprospavane noći

Foto:

DUGOOČEKIVANO ljeto napokon je stiglo pa tako i volja za noćnim izlascima. Ljetne svadbe, festivali i izlasci do jutra su super, ali sa sobom donose i neprospavane noći i iscrpljenost. Nutricionistkinja Mirela Mezak savjetuje kako vratiti energiju i preživjeti "dan poslije".

Obavezno doručkujte i pijete puno vode

Idealno bi bilo da prije spavanja popijete dvije čaše vode, a ujutro čim se probudite čašu tople vode s nekoliko kapi limuna. Tijekom cijelog idućeg dana ne idite nigdje bez bočice vode i pazite da ne dehidrirate.  Ako ste skloni preskakanju doručka, u ovakvim situacijama obavezno nešto pojedite ujutro. Važno je doručkovati nešto jednostavno i lagano, primjerice bananu, tost ili krekere i popiti sok od svježe iscijeđenog voća.

Pojedite juhu jer će vam umiriti želudac


Lagani ručak će vam dati potrebnu energiju. Nemojte preskakati juhu jer će ona umiriti želudac i spriječiti dehidraciju. Nakon juhe možete pojesti nešto lagano kao što je integralno pecivo s kriškom sira ili jogurtom. Za večeru se preporuča nešto konkretnije kao što je piletina s povrćem kuhanim na pari. Riba je također dobar izbor, a izbjegavajte masnu i prženu hranu koliko god vam privlačna bila.

Voće i probiotici

Važno je unijeti namirnice bogate nutrijentima i antioksidansima. Voće i voćni sokovi spriječit će dehidraciju, a osigurat će potrebne vitamine i minerale. Probiotici kao što su AB kultura, acidofil i bioaktiv LGG djeluju povoljno na probavni sustav.