Povijesno izdanje: Vogue prvi put na naslovnici nema fotografiju, a evo i zašto

Foto: Charisse Kenion/Unsplash, Instagram

NASLOVNA stranica talijanskog Voguea ovog je siječnja potpuno drugačija od svih ikada objavljenih.

Ljubitelji ove modne biblije imat će priliku uživati u ručno oslikanim kreacijama Gucci jer je klasičan modni editorijal izostao. Urednici su došli na ovu ideju kako bi podržali svjetsku borbu očuvanja okoliša.

"U globalnoj debati za očuvanje životne sredine postoji jedan aspekt koji je meni vrlo blizak, a to je intelektualna iskrenost. U našem slučaju to znači da moramo priznati da proces izrade magazina ima negativan utjecaj na okoliš. Najiskreniji je način da se suočimo s problemom priznati da on postoji. Ova je gesta naš način da kažemo kako znamo da smo dio industrije koja je daleko od one koja podržava očuvanje okoliša", rekao je urednik talijanskog Voguea Emanuele Farneti.

Farneti je nabrojao samo nekoliko stvari koje su potrebne da bi se modni editorijal napravio kako treba. Između ostalog to je dvadesetak letova avionom, više desetaka vožnji vlakom, 40 automobila u pripravnosti, 60 internacionalnih dostava, više od 10 sati osvjetljavanja prostora, ostaci hrane od cateringa, plastika u koju umotavaju odjeću i tako dalje.

Kako bi izbjegli neke od ovih štetnih učinaka, naslovnicu siječanjskog Voguea krasit će sedam različitih ilustracija. Dizajneri su naslikali modele koji nose najnovije kreacije Gucci. Glavni je urednik istaknuo da je posebno ponosan jer za ovo izdanje neće biti putovanja ni dostavljanja odjeće. Talijanski Vogue prvi put je otkad postoji fotografija napravio ustupak i zamijenio je ilustracijom. Prema riječima urednika Farnetija, ovakvo je izdanje možda i jedino u povijesti magazina.

Ušteđeni novac koji je bio predviđen za snimanje modnog editorijala odlazi u fond za obnovu muzeja u Veneciji koji je oštećen u poplavama koje su se dogodile u studenome 2019. godine. Te poplave najveće su koje su pogodile ovaj talijanski grad u posljednjih 50 godina. U pismu čitateljima urednik Farneti objavio je i vijest da su svi urednici ovog magazina potpisali izjavu u kojoj se obvezuju da će više cijeniti i poštovati različitost, odgovornost i poštovanje prema pojedincima, zajednici i životnom okruženju.

Farneti je rekao da smatra da jedno izdanje bez modnog editorijala nije trajno rješenje za klimatske probleme, ali je siječanjsko izdanje nazvao malom, ali konkretnom gestom prema očuvanju okoliša. Od siječnja, Vogue je uvijen i u biorazgradivu plastiku.