Radi li tvoja kontracepcija protiv tebe?

KONTRACEPCIJSKE pilule jedan su od najpouzdanijih i najčešćih oblika zaštite od trudnoće, ali često mogu uzrokovati i mnoge posljedice koje štete našem zdravlju. Ovaj oblik kontracepcije ne treba shvaćati olako, pa ako primijetiš da se neugodne nuspojave ne povlače ni nakon dva mjeseca od početka uzimanja hormonalne terapije terapije, vrijeme je da se obratiš svom ginekologu i počneš koristiti drugu vrstu pilula, ili čak i drugačiji način kontracepcije. Ovo su neki od najčešćih nuspojava uzrokovanih kontracepcijskim pilulama koje nikako ne smiješ zanemariti.

1. Nagle promjene raspoloženja

Uzimanje oralne kontracepcije može dovesti do naglih i neugodnih promjena raspoloženja. Ako primijetiš da si i nakon nekoliko tjedana od početka uzimanja pilula sklona depresivnom ili histeričnom ponašanju, vrijeme je da zatražiš drugačiju vrstu pilula.

2. Krvarenja van mjesečnice

Krvarenja koja se pojavljuju između mjesečnica nikad ne smiješ ignorirati. Ona ne moraju nužno upućivati na neki veliki problem, ali važno je da obavijestiš svog ginekologa o njima i obaviš sve potrebne pretrage kako bi se saznalo zašto se pojavljuju.

3. Glavobolje

Učestale glavobolje česta su pojava u procesu privikavanja na hormonalne pilule, pa je potrebno pričekati nekoliko mjeseci prije nego što se tijelo navikne na terapiju.


4. Ispadanje kose


Jedan od alarmantnih znakova da trebaš promijeniti pilule je pojačano ispadanje kose. U ovom slučaju potrebno je obaviti hormonalne pretrage i, uz nadzor svog ginekologa, prekinuti terapiju dok se ne ustanovi zašto je došlo do ispadanja kose.

5. Smanjena seksualna želja

Čest problem na koji se žale djevojke koje piju kontracepcijske pilule je smanjen seksualni apetit. Postoje samo dva rješenja: jače se truditi uz pomoć različitih trikova da vratiš seksualnu želju ili promijeniti pilule.

6. Celulit

Istina je da pilule potiču nakupljanje vode u stanicama i da je moguće da imaš više celulita dok ih piješ. Na žalost, ne postoji ništa što tu možete napraviti osim prebaciti se na zdraviju prehranu i učestalo vježbati.