Raj za oči! Zgodni vaterpolisti pozirali u novim kupaćima zanimljivog dizajna

Foto: Dean Tošović

PRIJE 95 godina VK Jug odigrao je svoju prvu službenu utakmicu, a tim povodom odlučili su se na neobičnu suradnju kojom su povezali umjetnost i sport.

Angažirali su dubrovačku umjetnicu Iris Lobaš – Kukavičić, koja je napravila redizajn opreme, uključujući i kupaćih gaća koje su sada na vrućim fotkama predstavili sami vaterpolisti.

"Ideja je bila osmisliti dizajn vaterpolo opreme koji će stiliziranim motivom Grada te prepoznatljivim heštegovima Jugove himne, na suvremen način naglasiti neraskidivu vezu vaterpola i Grada. Ideja povezivanja sporta i umjetnosti počela se razvijati izvrsnom monografijom 'Pet do sto' u kojoj je jedno poglavlje posvećeno umjetnicima koji su inspiraciju za svoj rad pronašli u vaterpolu“, rekla je dubrovačka umjetnica.

Zanimljivo je da je njena prva  samostalna izložba bila posvećena upravo vaterpolu. Umjetnička instalacija Igra i igre postavljena je u zračnom prostoru međunarodnog terminala Zračne luke Dubrovnik. Riječ je o sedam figura koje, levitirajući zračnim prostorom terminala, problematiziraju pokret ljudskog tijela u vodi, te asocijativno sugeriraju „vaterpolsku“ igru.

Dubrovnik uskoro dobiva i prvi muzej vaterpola, koji će objediniti sve sportske uspjehe najtrofejnijeg vaterpolskog kluba u Hrvatskoj, prezentirati bogatu povijest, pehare, medalje, a imat će i suvremeni fan shop u kojem će se nastaviti suradnja s dubrovačkom umjetnicom.

Sigurni smo kako će ova suradnja oduševiti sve poklonike umjetnosti i sporta, koji u nespojivoj kombinaciji veličaju dubrovačku tradiciju koja se ponosi svojom dugogodišnjom vaterpolskom poviješću.