Rouge preporuka: Bestseler koji otkriva prave uzroke depresije i neočekivana rješenja

Foto: Instagram, Promo

U OVIM trenucima kada nas bombardiraju loše vijesti čini se da je svjetlo na kraju tunela jako daleko. Mnogi od nas pitaju se, zatvoreni u kućama, što će biti. Dobra strana priče jest što se u toj izolaciji možemo zapitati kako inače živimo i što nam je uistinu bitno. Kontakt s osobama koje nam znače dobio je novu dimenziju, kao i produktivan posao.

U knjizi koja se ne tiče izravno ove krize nalaze se mnogi odgovori upravo na nju. Autor je itekako kvalificiran da govori o temi otuđenja i depresije jer je sam prošao čitav proces, a to mu daje autoritet koji ima malo liječnika. Da parafraziramo poznatog psihologa Carla Junga, samo čovjek koji je izliječio sebe (u duhovnom smislu), može pomoći drugima.

Čudesna, revolucionarna knjiga Izgubljene veze bestseler je New York Timesa u kojem otkrivamo posve nov pristup depresiji i anksioznosti – problemu koji muči stotine milijuna ljudi diljem svijeta. No ovo nije knjiga samo o depresiji, ovo je knjiga o svima nama koji odolijevamo nesmiljenim pritiscima modernog doba. Na ovim stranicama kriju se vrata humanijeg društva.

Depresija je trenutno druga najčešća bolest na svijetu, i unatoč upozorenjima Svjetske zdravstvene organizacije i mnogih stručnjaka, njezin zamah ne opada. Johann Hari, nagrađivani istraživački novinar, imao je vrlo osoban razlog da istraži upravo ovu temu. Kao tinejdžer osjećao je duboku bol koju nije mogao kontrolirati ni razumjeti. Neka od rješenja koja su mu liječnici ponudili donijela su mu određeno olakšanje – ali osjećaj duboke boli u njemu je ostao.

Zato je u odrasloj dobi krenuo na dugo putovanje diljem svijeta tijekom kojeg je  razgovarao s vodećim stručnjacima o uzrocima depresije i anksioznosti, te mogućim rješenjima. Spoznao je da postoje znanstveni dokazi za devet različitih uzroka depresije i anksioznosti – a to znanje dovodi do posve drugačijih rješenja: onih koja nude pravu nadu.  

Tih devet uzroka, koje Hari jasno i pitko objašnjava u knjizi, odnose se na gubitak povezanosti sa smislenim radom, s drugim ljudima, gubitak povezanosti sa smislenim vrijednostima, gubitak povezanosti s traumom iz djetinjstva, sa statusom i poštovanjem, s prirodnom svijetom, sa sigurnom budućnosti u kojoj ima nade, a kao osmi i deveti uzrok razmatra pravu ulogu gena i promjena u mozgu. 

Pomaganje ljudima da ponovno pronađu svoju vrijednost i smisao, da se nakon duboke otuđenosti povežu i pronađu svoje mjesto u zajednici, da se osjećaju sigurno i podržano, da preuzmu kontrolu nad svojim životom i radom te da razumiju svoj identitet – ponekad je snažnije od tableta koje podižu razinu serotonina u mozgu, kaže Johann Hari u svojoj svjetskoj uspješnici koja je pomogla tisućama ljudi.

Pohvale knjizi stižu sa svih strana:

„Mudro, oštroumno i jako velikodušno. Hari je napisao knjigu punu eksplozivnih otkrića o našoj epidemiji očaja. Da, riječ je o depresiji, ali i o načinu na koji danas živimo – i o razmjeru štete koju dugogodišnja izolacija nanosi našem kolektivnom mentalnom zdravlju i općoj dobrobiti.“ - Naomi Klein

„Ovo je jedna od onih izvanrednih knjiga koju odmah preporučuješ svim svojim prijateljima – zato što je promjena pogleda na svijet tako uvjerljiva i dramatična da se pitaš hoćeš li uopće moći razgovarati s njima dok je ne pročitaju. Knjiga u kojoj autor iznosi mnogo osobnih detalja, pisana s poniznošću, humorom i iskrenošću... Nisam je mogao ispustiti iz ruku.“ - Brian Eno

„Iznimno lucidna rasprava o tome zašto ni jedna osoba nije, nikada nije bila i nikada neće biti otok... Bilo da ste pomalo mrzovoljni ili vas muče suicidalne misli – pročitajte ovu knjigu. Zaista će vam pokazati kojim putem trebamo krenuti ako želimo vidjeti istinsku i trajnu promjenu.“ - Emma Thompson