Rouge preporuka: Knjiga koja će oduševiti fanove serije Narančasta je nova crna

AUTOR romana "Iskupljenje u Fellsideu" (engl. Fellside) bit će poznat knjigoljupcima, filmofilima, ali i obožavateljima stripova.

Kao neka inačica britanskoga Stephena Kinga, Mike Carey je svoje pipke pustio u raznim medijima popularne kulture. Po njegovim su predlošcima snimljeni serija Constantine i odličan film Djevojka sa svim darovima. Autorov novi roman napeta je priča o ženskom zatvoru, iskupljenju i svijetu izvan onoga što možemo spoznati čulima. Kako smo napomenuli, Kingovi fanovi imaju se čemu veseliti.

Dobro došli u Fellside, zatvor visokog osiguranja za žene u Yorkshireu. Zatvor koji je dom palim damama koje su počinile različite zločine za koje odslužuju različite kazne. Zatvor koji je postao novi dom i Jess Moulson optuženoj za smrt dječaka koji je preminuo nakon što je u heroinskoj izmaglici zapalila svoj stan. Da, kažu da droge nisu najsigurniji način za vođenje uravnoteženog života. U požaru je umalo stradao i njezin tadašnji dečko, također ovisnik o heroinu, a ona je zadobila opekline drugog i trećeg stupnja. Poginuli dječak, desetogodišnji Alex, stradao je kao slučajna žrtva našavši se na krivom mjestu u krivo vrijeme. Ipak, zločin je stravičan, a gubitak slobode neminovan.

Jess je do tog trenutka bila samo povremena uživateljica droge, i nakon nemilog događaja utapa se u grizodušju. Prihvatila je svoju kaznu kao ubojice djeteta i iako se događaja te noći zapravo uopće ne sjeća, nakon mnogih bolnih operacija samo želi umrijeti. Štrajk glađu započela je prije samog dolaska u Fellside gdje ga je nastavila i gdje će joj biti omogućeno da dovrši započeto jer ubojica djece zaslužuje umrijeti.

No sve se mijenja kad unutar zidina, u već poodmaklom štrajku glađu, Jess ugleda vrlo neobična posjetitelja. Nekoga za koga je, po svim pravilima pristojnog ponašanja koje stvarnost uzima kao nešto čvrsto i neupitno, nemoguće da bude tamo. Nekoga tko ne želi da Jess umre jer njezino vrijeme još nije stiglo i prvo se mora iskupiti pomažući mu.

A kad napokon uspije doći k sebi i malo se oporaviti, tek tada počinje prava akcija jer biva bačena u ralje Felssidea, zatvora koji je sustav za sebe i u kojem jedan krivi pogled može završiti smrću. Zna se hijerarhija i ona se mora poštivati, a u utrobi tog mračnog mjesta događa se mnogo toga: od trgovine drogom i korumpiranosti čuvara, do svega ostalog tipičnog za stroge kaznionice. No Fellside se od ostalih zatvora razlikuje po jednoj vrlo bitnoj stvari – njegovim hodnicima luta duh, a može ga vidjeti jedino Jess. Duh koji ima nedovršena posla i koji želi završetak svoje priče.

''Iskupljenje u Fellsideu'' je tisuću puta drugačija knjiga od ''Djevojke sa svim darovima'' istog autora. Jedino po čemu su slične je to da autor zaista zna složiti dobru priču. Fellside ima jako puno likova i svi su važni na svoj način. Autor iza sebe ima mnogo djela, većinom fantastične tematike, a svoju vještinu iskazuje u načinu na koji je priče sasvim različitih ljudi uspio uklopiti u čvrstu i smislenu cjelinu. Na nešto manje od petsto stranica Carey čitatelja provede kroz nasilje, korupciju, ovisnost, ljubav, prijateljstvo, izdaju i tugu. Na neki način, ovo je klasična priča, ali uz dodatak nadnaravnog elementa kojim Carey vlada majstorski, u njoj se osjeća svježina malo drugačijeg pogleda na svijet.