Rouge preporuka: Knjige koje će vas ove zime grijati oko srca

Foto: Unsplash

ČITATI po ljeti je ugodno, ali osjećaj nije ni blizu onoga kada se ušuškate u toplom domu s dobrom knjigom u ruci dok vani viju sjeverni vjetrovi. Razlog tomu je to što se puno lakše ugrijati nego rashladiti kada je vani plus pedeset. Usto, zima nas tjera da se uvučemo u sebe te ugrijemo tijelo i dušu na nekom vrlo, vrlo ugodnom mjestu. Za vas smo pripremili popis „zimskih” knjiga, naslova za koje smatramo da ih je najbolje čitati u ovo smrznuto vrijeme prije Božića.

1. Dječak zvan Božić – Matt Haig

Pripovijest za djecu i mlade koja će oduševiti i one malo starije. Naime, knjiga dolazi iz pera autora kojeg je teško ubaciti u određenu ladicu. Haig je napisao nekoliko neobičnih romana za odrasle te publicističke naslove o borbi s depresijom i otuđenošću u modernom svijetu. To ga čini idealnim autorom za božićnu priču, suprotno prvom dojmu, jer je upoznat s vrlo širokim spektrom emocija. Ovaj naslov u potpunosti je čaroban te nas vodi na putovanje u samo srce Božića i onoga što on danas predstavlja. 

2. Bijela lavica – Henning Mankell

Ako vam samo pogled na naslovnicu ne govori dovoljno, možda ćemo vas zainteresirati podatkom da je Mankell jedan od najpoznatijih švedskih autora krimića i vrlo dobro vlada osjećajem za nordijsku atmosferu. Ovo je treći slučaj njegova poznatog istražitelja Kurta Wallandera, ali knjigu svakako možete čitati bez prethodnog poznavanja djela autora. Sve je počelo nestankom jedne švedske posrednice za nekretnine. Mnoge pojedinosti ubrzo počinju ukazivati na paklenu zavjeru međunarodnih razmjera. Wallander slaže cjelovitu sliku i shvaća da više nije riječ o dobrobiti jedne osobe, nego o sudbini stotina tisuća ljudi.

3. Jednoga dana u prosincu – Josie Silver

Pročitajte ponovno naslov knjige. Da, radnja se odvija upravo u prosincu, a k tome je i ljubavna priča koja je osvojila srca mnogih čitatelja diljem svijeta. Josie Silver napisala je toplu i moćnu priču o ljubavi, gubitku i prijateljstvu čiji su likovi baš poput nas. Ovo je knjiga kojoj ćete se stalno vraćati, isto kao i filmovima "Zapravo ljubav" ili "Ja u ljubav vjerujem".Laurie je sigurna da ljubav na prvi pogled postoji samo u filmovima. A onda, jednoga dana u prosincu, kroz zamagljen prozor autobusa ugleda muškarca za kojeg odmah pomisli da je onaj pravi. Pogledi im se susreću, trenutak je čaroban… i autobus krene sa stanice. Što je bilo dalje, pročitajte u knjizi – nećete se razočarati.

4. Snježna sestra – Maja Lunde

Ne dajte se zbuniti formatom knjige te ilustracijama – ova priča je definitivno za sve generacije, a neki je već nazivaju budućim klasikom iako je objavljena prije nekoliko godina. Bliži se Badnjak, dan kada Kristian slavi jedanaesti rođendan. To je za njega dosad uvijek bio najbolji dan u godini, ispunjen mirisom paprenjaka, mandarina i okićenoga božićnog drvca, pucketanjem vatre u kaminu i treperenjem svijeća na svečano urešenom blagdanskom stolu. Sve su to stvari koje čine Božić i zato im se Kristian svake godine silno veselio, no ove godine ništa nije kao obično. Kristian i njegova obitelj oplakuju smrt njegove starije sestre, koja je umrla tog ljeta te se čini da je u njegovoj obitelji ovaj put Božić otkazan. A onda Kristian susreće veselu djevojčicu Hedvigu, koja nestrpljivo iščekuje Božić, i počinje vjerovati da nije sve izgubljeno. No nešto je čudno u vezi s Hedviginom kućom. I tko je starac koji se šulja oko njezine kuće? 

5. Komplet Gospodar prstenova – J. R. R. Tolkien

Možda ćete nam prigovoriti što uključujemo poznati klasik, ali ovo je novo luksuzno izdanje idealno za darivanje sebi ili drugoj omiljenoj osobi. Osim toga, tekst nam stiže u novom prijevodu koji je slijedio upute samog autora koji je tražio da se imena likova prilagode jeziku na koji se njegova djela prevode. To „stare” fanove zbunjuje, pa čak i ljuti, ali moramo priznati da je objavljivanje Tolkienove utjecajne trilogije veliki događaj. Posebice stoga što je u knjižarama nije bilo već nekoliko godina. Također, u knjigama ćete pronaći mnogo scena koje junake obavijaju snijegom. Herojska, romantična, maštovita i vrhunski napisana, Tolkienova priča o borbi dobra i zla idealna je za čitanje bilo kada i bilo gdje.