Rouge preporuka: Napeti krimić o skupini prijatelja koji postaju neprijatelji

Foto: Instagram, Promo

LOVAČKA DRUŽINA debitantski je kriminalistički roman autorice Lucy Foley čiji je nastanak nadahnulo jedno zabačeno mjesto u Škotskoj koje joj je rasplamsalo maštu.

Svi koji obožavaju već popularne autorice Ruth Ware i Tanu French istinski će uživati u ovom romanu prepunom napetosti, sumnje i preokreta. Upravo je ovaj roman prema uglednom The Sunday Timesu jedan od trenutačno najprodavanijih naslova iz žanra.

Uskoro ćete knjigu moći čitati na hrvatskom, a mi vam predstavljamo naslovnicu.

Doček Nove godine pomalo se zahuktava, a devet dobrih prijatelja večer provodi razmjenjujući priče i prisjećajući se zaboravljenih uspomena. Ipak, družina je potajno svjesna da ih više ne povezuje ništa osim zajedničke prošlosti, dubokih starih rana i tajni, dovoljno ružnih da bi s lakoćom mogle razoriti njihovo prijateljstvo. Kada sat otkuca ponoć, a posjed obavije snažna mećava, u snijegu osvane slomljeno, izobličeno tijelo. Družina je zarobljena na posjedu, a sve upućuje na umorstvo. Nitko ne može doći. No, nitko ne može ni otići. Čak ni ubojica. 

Radi se, dakle, o klasičnoj postavki “misterija zaključane sobe" koja će biti poznata ljubiteljima priča Agathe Christie. Budući da je skupina izolirana od vanjskoga svijeta, ne preostaje im drugo nego sumnjati jedan u drugog što, naravno, dovodi do visoke razine paranoje te time i napetosti za čitatelja. Ovaj roman je ipak vrlo moderan jer se lakše poistovjetiti s likovima koji vode živote sličnije našima. I ponovno, kao u svakom dobrom psihotrileru, stare tajne pokazuju se presudnima. Još jedna, dakle, priča koja jasno govori kako se od prošlosti ne može pobjeći te da se loše stvari ne događaju samo drugima.

Roman je primio brojne pohvale, a ovo su samo neke od njih:

„Izvrsna kriminalistička priča o zagonetnom umorstvu koja će vas prikovati za stolicu – atmosfera istinske prijetnje dočarana vještinom i lukavstvom Agathe Christie.“ – A. J. Finn

„Tako jezivo da će vas noću držati budnima.“ – Adele Parks

„Mnoštvo tajni i zdrava doza podmuklosti. Više nikada nećete svoje stare prijatelje promatrati na isti način.“ – C. L. Taylor

„Prvorazredan i inteligentan uradak u kojem će se stranice, naizgled, okretati same od sebe.“ – Simon Kernick

„Izrazito napeto štivo koje vjerno dočarava sav užas nekih dugotrajnih prijateljstava.“ – Sophie Hannah

Osim navedenog, zanimljivo je da je ugledni knjižarski lanac Barnes and Noble ovaj naslov izdvojio kao knjigu mjeseca ožujka. Sve u svemu, novi krimić koji se isplati pročitati.