Rouge preporuka: Popularna autorica Malih laži ima novu knjigu na hrvatskom

Foto: Andrea Piacquadio/Pexels, Promo

AUSTRALSKU spisateljicu Liane Moriarty čitamo i volimo već godinama, pogotovo nakon što je njezin roman "Male laži" doživio i ekranizaciju u produkciji HBO-a. Od prve knjige do danas jedno je sigurno – Liane je jedna od najpopularnijih spisateljica na svijetu, a znamo i zašto. Njezini su likovi zanimljivi, uvijek skrivaju nešto što jedva čekate otkriti, a obrat u svakoj knjizi je neočekivan.

Jednaku situaciju imamo i u knjizi "Sve što je Alice zaboravila" koja je nedavno objavljena u domaćoj nakladi.

Alice vjeruje da je 1998. godina, a zapravo je 2008. Puno se toga može (čak i u dosadnom životu, što ovdje nije slučaj) dogoditi unutar deset godina, a sve je to prilično zastrašujuće i zbunjujuće za Alice. Bitan faktor cijele priče je i Aliceina sestra Elisabeth s kojom je Alice prije bila u sjajnim odnosima, no potpuno su se udaljile. Amnezija ima svoje trikove, ali u ovoj knjizi vam se čini da upravo to može biti druga šansa za našu glavnu junakinju.

Alice smatra kako su ona i njezin suprug Nick u sjajnim odnosima, no zapravo su pred razvodom. Dogodila im se tragedija, no ona nema pojma o čemu se tu točno radi. Nitko ne zna ni hoće li Alice dobiti pamćenje natrag i hoće li se ponovno pretvoriti u osobu koja je bila prije jednog desetljeća.

Zanimljivo je čitati knjigu iz aspekta da nas netko vrati unatrag deset godina; bismo li promijenili neke stvari u životu ili bismo sve pustili da ide jednakim tokom? Da nas netko prebaci toliko u budućnost, bismo li voljeli osobu u koju smo se pretvorili?

Ova knjiga potaknut će vas da dobro promislite o svom životu i odlukama koje donosite. Također, usmjerit će vas na to da razmislite o stvarima i ljudima koji su vam trenutačno najvažniji i načinu kako se brinete o njima. Osim Alice, u ovoj knjizi velike promjene doživljava i njezina sestra, a u jednom trenutku ćete se toliko uživjeti u likove da ćete se osjećati poput njih i shvatiti što biste promijenili u životu da dobijete priliku da se vratite unazad deset godina i sve ispravite.

Ipak, treba imati na umu da se ovakva „druga šansa“ rijetko dobiva te je preporučljivo već sada čini stvari na koje ćemo biti ponosni u budućnosti.

Moriarty iz knjige u knjigu pokazuje koliko dobro poznaje modernu psihu običnog čovjeka te u romanima briljira svojim talentom za stvaranje životnih likova koje smješta u neobične situacije.