Rouge preporuka: Što nas vukovi mogu naučiti o sreći i obitelji

SJEĆATE li se knjige naslova "Žene koje trče s vukovima"? Vjerujemo da se sjećate jer je ona i dalje među najprodavanijim knjigama iz područja samopomoći i publicistike općenito. Stigao je još jedan hit sličnog naslova, ali vrlo drugačijeg pristupa. No oba obuhvaćaju ono divlje što vukovi posjeduju, a u nama se treba probuditi kako bismo postali potpune osobe. Civilizacija nam pomaže da lakše funkcioniramo, ali instinkt je važan da bismo postali cjeloviti.

Prije nekoliko dana u knjižarama se pojavila "Mudrost vukova" njemačke autorice Elli H. Radinger. Ova prirodoslovka vodi nas na putovanje u srce vučjeg čopora otkrivajući nam koliko su organizirani i što nas mogu naučiti o obitelji, preživljavanju, vodstvu i predanosti te kako uživati u onome što nam život pruža. Nijedna druga knjiga neće vas toliko približiti istini o vukovima - i nama samima. U redu, vjerojatno ima i drugih dobrih knjiga, ali teško da ćete pronaći ovakav unikatni spoj. Iza autorice stoji 25 godina predanog rada s vukovima tijekom kojih je zapisivala sve što je naučila. I eto nama knjige u kojoj je sažeta mudrost ovih divnih, ponekad opasnih stvorenja.

Vukovi su puno više nalik na ljude nego što smo ikada slutili. Mogu nas naučiti kako biti bolji ljudi. Oni se igraju, vole, brinu se za druge, pokazuju suosjećanje, umiru od slomljena srca, čeznu za domom, surađuju i beskrajno su strpljivi, a njihovi vođe znaju kada poslušati sljedbenike. 

Dakle, radi se o knjizi koja ističe ponašanje i društvenu organizaciju vukova, a manje govori o biološkim procesima tih životinja. Već nazivi poglavlja puno govore pa tako imamo "Značaj obitelji", "Vodstvo prema načelu vodećeg vuka", "Snaga žena - što povezuje žene i vukove", "Igra života - zašto je važno da se nikada ne prestanemo igrati" i slično. Mnogo je tu zanimljivih tema u jedva dvjesto stranica, a autorica nije uzalud potrošila ni jednu riječ.

Knjiga je napisana kao memoari u kojima ćete osjetiti atmosferu divljine te je svako poglavlje djelić bogatog iskustva autorice. Ona nam opisuje život čopora koji je upoznala te unutar tog opisa ubacuje svoje zaključke i fascinantne opservacije. Životinjski svijet može nas poučiti boljem životu, a kada autorica s ovolikim iskustvom svoje znanje stavi na papir, dogodi se prava čarolija.