Rouge preporuka: Urnebesan pogled na ljubavnu vezu iz muške perspektive

Foto: Instagram, Promo

NICKA Spaldinga upoznali smo prošle godine kao autora romana "On voli, ona voli" i prepoznali ga kao nekoga tko će nas svojim pričama nasmijavati na duge staze.

Ove se godine vratio s romanom "Neprospavane noći" (engl. Love… And Sleepless Nights) i potvrdio svoj status izvrsnog komičara među autorima. Serijalom o Lauri i Jamieju, Nick nas je podsjetio da smo svi mi njih dvoje. Isprva nas je vodio kroz neuspjele pokušaje pronalaska ljubavi kroz urnebesno smiješne spojeve do pronalaska onog pravog u prvom dijelu serijala, pa do normalnog slijeda stvari u ovom dijelu. Pod time se misli na sve čari svakodnevnog bračnog života, upotpunjenog iznenadnom trudnoćom te prvom godinom s djetetom, a sve to opisano jedinstvenim stilom Nicka Spaldinga.

Nakon uspješnog pronalaska ljubavi, Jamie i Laura u ovom su nastavku ubačeni u emocionalni vrtuljak kojemu se brzina svakom novom stranicom povećava. Poglavlje po poglavlje svjedoci smo zapisa s Jamiejevog bloga te iz Laurinog dnevnika koji piše u obliku pisama preminuloj majci. Na samom početku, nakon što je zbog recesije morala zatvoriti svoju trgovinu čokolade, Laura pokušava pronaći novi posao, no u toj misiji vrlo joj se brzo ispriječi neočekivana trudnoća koja će im mirnu bračnu svakodnevicu okrenuti naglavačke. Svatko od njih se s tim novim stanjem nosi kako najbolje zna, ali pravo iznenađenje čeka ih nakon devet mjeseci. Ono zbog kojeg će mnoge noći ostati neprospavanima.

Iako na urnebesno duhovit način, autor obrađuje ozbiljnije, svima poznate teme, kroz koje su mnogi prošli ili prolaze i zato se lako poistovjetiti s likovima u uobičajenim, a ipak kaotičnim situacijama. Kako su Jamie i Laura izašli iz njih i što ih još čeka, vjerojatno ćemo saznati u idućoj knjizi.

Jedna od stvari koje mi se sviđaju u ovom serijalu je što su situacije toliko smiješne da izlaze izvan svake konkurencije; autor pritom ne „valja“ fore na silu, već su mu rečenice promišljene. A i nama ponekad baš takve idiotske padnu na um, što ih čini realističnima. Pošto nas na kraju knjige, nakon mnogih neprospavanih noći dragih nam likova, ostavlja s cliffhangerom, veselim se novim nastavcima i spremna sam na nekontrolirani smijeh i ispuštanje neartikuliranih zvukova pri istome, što i ne čudi jer i sam autor kaže da ne može napisati ništa ozbiljno, te da mu smišljanje gluposti dolazi posve prirodno. Rijetko zabavna literatura koja istovremeno dira u srce.