Rouge preporuka: Veliki bestseler o važnosti spavanja za zdravlje

SMATRATE li da je spavanje precijenjeno? Nisu vam jasne noćne ptice, ali ni ranoranioci? Možemo li preživjeti bez spavanja? Ili zapravo, zašto uopće spavamo? Odgovore na ova i brojna druga pitanja donosi nam britanski neuroznanstvenik dr. sc. Matthew Walker u međunarodnom bestseleru „Zašto spavamo“ (engl. “Why We Sleep”).

Autor kaže sam za sebe da je zaljubljenik u spavanje, i to ne samo vlastito, već i sve što ono predstavlja za ljudski organizam te otkrivanje svega onoga što je o njemu nepoznato. Proteklih dvadeset godina posvetio je proučavanju spavanja i predavanjima na renomiranim svjetskim sveučilištima Harvard i Berkeley te savjetovanju velikana poput američkih NBA i NFL liga, britanske Premijer lige i raznih vladinih institucija. U konačnici je svoju strast poduprijetu brojnim znanstvenim istraživanjima i dokazima prenio je na kvalitetnih 370 stranica knjige „Zašto spavamo“, na kojima želi svima predočiti vitalnu važnost te osnovne biološke funkcije.

“Sveto Trojstvo”, kao zanimljiva analogija, odnosi se na spavanje, uravnoteženu prehranu i redovitu tjelovježbu. Jedno bez drugog ili trećeg jednostavno ne funkcionira, odnosno međusobno su ovisni, a izostanak kvalitetnog sna izjednačava se s izostankom treninga (fizičke aktivnosti) ili danom u kojem ste se prejedali fast food-om. Dakle, redovitim osmosatnim spavanjem regulirate vlastiti tek, kontrolirate tjelesnu težinu, podešavate ravnotežu inzulina i glukoze te osiguravate optimalan rad srčanožilnog sustava. Savršen recept za ostati zdrav.

A kako na to sve utječe i gleda okolina? Walker iznosi brojne zanimljive činjenice i odgovara na razne predrasude i pitanja. Za početak, ranoranioci i noćne ptice su dvije različite vrste ljudi te im ne treba predbacivati činjenicu da moderan ustroj života od 'devet do pet' odgovara više jednima nego drugima. Tinejdžeri često frustriraju svoje roditelje nemogućnošću da ujutro rano ustanu, no njihov cirkadijski ritam jednostavno zahtjeva više sna nego kod odraslih osoba, a to je potrebno prihvatiti kako bi oni normalno funkcionirali. Nadalje, kofein zaista ostvaruje svoju ulogu razbuđivanja, dok njegovo djelovanje i do osam sati nakon konzumacije može uzrokovat manjak sna. Poznata siesta u mnogim državama Južne Amerike i mediteranske Europe itekako ima svoj smisao, a njenim ukidanjem u svrhu prilagodbe modernom načinu života, došlo je do porasta od gotovo 40% povećanog rizika smrti zbog bolesti srca, pokazalo je istraživanje u Grčkoj.

Sadržajno podijeljenu u četiri dijela i šesnaest poglavlja, ovu knjigu ne morate čitati po redu, već prema interesima, po poglavljima, što i sam autor sugerira. Pronaći ćete i odgovore na pitanja o narkolepsiji, nesanici, kako na nas utječe alkohol, što znači sadržaj naših snova te pomažu li (ili odmažu) tablete za spavanje.

21. stoljeće, s tehnologijom koja je prodrijela u naše spavaće sobe, povezano je s izrekom 'Spavat ću kada umrem' te nam zapravo donosi određeni oblik samoeutanazije. Iz svih iznesenih istraživanja možemo donijeti isti zaključak – što kraće spavamo, kraće ćemo živjeti. No, da tome ne mora biti tako, Walker za kraj donosi i jednostavna rješenja koja ne uključuju borbu s tom istom tehnologijom, već ujedinjenje. Promjena je to koju je potrebno uvesti u obrazovnom, političkom i organizacijskom sustavu pojedine države, a tu su i pragmatični savjeti za individualno zdravo spavanje. Vrlo zanimljiva knjiga koju biste trebali pročitati jer se tiče svakoga od nas.