Rouge preporuka za vikend: Kako preživjeti u Hrvatskoj i ostati normalan?

Foto: Promo, Instagram

PROSJEČAN Amerikanac vs. hrvatski običaji.

Da, postoje stranci koji odaberu živjeti u Hrvatskoj. Svojom voljom. Ako imate puno novca, ovdje će vam život biti raj, ali Cody McClain Brown u Lijepu Našu preselio se zbog ljubavi, došavši bez sredstava i veza. Ovo je druga knjiga koja opisuje njegove urnebesne avanture i pokušaje da shvati o čemu se tu radi. A uistinu je čudno…

Hrvatska uzvraća udarac

U svojoj prvoj knjizi Propuh, papuče i punica, koja je opisivala kulturološki šok koji je Cody doživio prilikom susreta s našim običajima, autor nas je zabavljao svojom izbezumljenošću. Sada je autor već dulje stanovnik Hrvatske pa puno dublje ulazi u sve ono što nas čini posebnim narodom. Za naslov druge knjige autor je odabrao parafrazirati drugi dio Ratova zvijezda i tako je nastala – Hrvatska uzvraća udarac. Mnogi od nas koji smo ovdje od rođenja svakako ćemo znati o čemu je riječ. Da se razumijemo, autor je iznimno topla osoba te svoje uvide piše sa suosjećanjem i simpatičnim humorom, bez imalo osude ili ismijavanja.



Punica je glavna. I točka.

Punica je i dalje jedna od glavnih tema, ali Cody tu priču ovdje proširuje na različite načine odgoja djece u Americi i kod nas. Također, punica simbolizira određenu vrstu autoriteta koja je svojstvena samo našim krajevima (barem iz njegova perspektive). Primjerice, u Americi, kaže Cody, djecu se nastoji što prije osamostaliti, počevši od samostalnog spavanja. Mnogi od nas koji su roditelji znaju koliko puta su morali uspavljivati svoje dijete, čak i pod cijenu da sami završe izvan svoga kreveta. Posebno zanimljiv dio je onaj kada nam autor priča kako se ovdje prema njemu starije generacije odnose kao da je i dalje dijete, iako se bliži četrdesetima. Poznato, zar ne? Pogledajmo samo koliko ''mladih'' tridesetogodišnjaka i vječnih studenata i dalje živi s roditeljima.


U čemu se sve razlikujemo?

Kao i prethodna autorova knjiga, ovo je prava mala škrinja blaga u kojoj se nalaze naši svakodnevni životi, oni za koje mislimo da su sasvim normalni. Kulturu – u najširem smislu – teško je sagledati iznutra pa su nam ovakvi promatrači nužni da bismo progledali. Uspoređujući većinom našu i američku kulturu autor nas vodi kroz čudnovatosti i jedinstvenosti ovih područja. Zašto je propuh smrtno opasan? Gdje i kako se upoznaju ljudi s djecom? Kako stvoriti prijatelje iz nule? Kako kupiti stan uz svu bijesnu papirologiju? Kako pronaći posao bez osobnih veza? Zašto smo opsjednuti poklanjanjem Kinder jaja djeci? Koji su uzroci pesimizma u Hrvatskoj? Zašto smo narod bez nade, a imamo najljepšu prirodu?



Humor je nužan za preživljavanje

Osim neke centralne teme, svako poglavlje sadrži zabavnu anegdotu koja se često isprepliće s povijesnim kretanjima što običaje obasjavaju novim, blještavim svjetlom. Poglavlja su, kao i sama knjiga, vrlo kratka, ali ne dajte da vas to zavara – puna su korisnih informacija, poredbi, humorističnih situacija te promišljanja o moći kulturnog miljea i načinu na koji izgrađuje pojedinca te formira njegove stavove pretvarajući ih u ''istinu''. Iako živimo u doba interneta i sve moguće informacije su na jedan klik od nas, mentalni prostor kao da se sužava, a predrasude bujaju. Ako želite proširiti svoj um, ili pogledati na život u Hrvatskoj iz druge perspektive, ovom knjigom ne možete pogriješiti. (Vorto Palabra, 69,00 kn)