Rouge preporuka za vikend: Krimić s detektivkom koja će vam se uvući pod kožu

KRIMIĆE volimo čitati kako bismo se opustili uživajući u istraživanjima zločina u koje nismo sami uključeni.

Zanimljivo je tražiti mrvice koje autori ubacuju u tekst, te preko njih pokušati slijediti put do rješenja. No, koliko god radnja bila fascinantna, protagonisti su oni zbog kojih se vraćamo takvim pričama. Robert Bryndza je osmislio fascinantan lik u detektivki Eriki Foster. Ona je vrlo emotivna, ali iznimno hrabra žena koja se ne može potkupiti – veliko osvježenje u današnjem svijetu korupcije.

„Mutna voda“ (engl. “Dark Water”) treći je roman u nizu u kojem Bryndza razvija svoje likove, dajući im živost samim svojim umijećem pisanja. Svoju glavnu junakinju Eriku Foster opisuje kao samozatajnu, drsku, realističnu i nepristupačnu zbog čega čitatelj iz prve pomisli da je to osoba s kojom nikad ne bi ulazio u odnos. Međutim, toliko je savršeno ukomponirana u priču da se ne možete odvojiti od nje te vam ubrzo postaje bliska poput prijateljice.

Na napuštenom kamenolomu gdje je nastalo jezero pronađena je velika količina droge. Viša inspektorica Erika Foster koja je ovoga puta u Bromleyu počela raditi u Odjelu za narkotike odlučuje da je potrebno pregledati cijelo jezero u nadi da će pronaći još dokaza kako bi mogli zatvoriti dilera Jasona Tylera. Pronađena je dodatna količina droge u jezeru, ali i kostur maloga djeteta u vrećici. Uskoro se uspostavi da se radi o kosturu Jessice Collins, sedmogodišnje djevojčice koja je nestala prije dvadeset i šest godina. Detektivka Erika preuzima slučaj iz 1990. godine na sebe i krene otvarati stare rane. Primorana je suočiti se s traumatiziranim roditeljima nestale djevojčice i bivšom detektivkom Amandom Baker čija je karijera stradala dok rješavala je slučaj u to vrijeme. Tim s kojim Erika ulazi u slučaj biva testiran i nadgledan do krajnje točke. Prolazeći kroz mnoštvo nepotpunih informacija ulaze u mrežu laži koja je uzrokom smrti mnogih ljudi.

U ovom odličnom i napetom romanu imamo priliku dublje uči u život i privatnost detektivke te iskusiti životne rane koje je zadobila smrću svoga muža. Upoznajemo njenu intimu i demone s kojima se mora neprestano nositi. Ovoga puta Erika nije s timom s kojim je do tad radila nego u slučaj ulazi sama. Iako je po prirodi neovisna, nije joj lako boriti se bez podrške svog tima. Ovaj slučaj predstavlja joj veliko breme, no ipak uloži svu svoju snagu da riješi slučaj jer drugačije ne zna i ne može. Autor nam prenosi kompleksnu priču koja se čitatelju uvlači pod kožu i još jednom dokazuje kako detektivski žanr ima još puno toga za ponuditi. Svi njegovi krimići su odlični, pa tako ni ovaj nije izuzetak. Pravo uživanje za ljubitelje proceduralnih romana.