Rouge preporuka za vikend: Napeti psihološki triler o obitelji razorenoj lažima

Foto: Promo, Instagram

JEDNOM kad upadneš u mrežu laži iz nje je teško izaći, a više nijedna istina ne zvuči stvarno i sve postane sumnjivo. Laž po laž i život ti se promijeni, a da to ni ne primijetiš.
 
Joe Lynch živio je sretnim, normalnim životom, barem je on tako mislio. Profesor u dobroj školi, odan muž i pažljiv otac četverogodišnjeg pametnjakovića bile su dovoljne titule za njega. A onda je jednog dana, vraćajući se kući, ugledao ženin auto kako ulazi u hotelsku garažu. To ne bi bio problem da nije javila da će biti negdje drugdje. Pomalo naivan muškarac, Joe kreće za njom i nalazi je u prepirci s obiteljskim prijateljem, no odluči ne reagirati i odlazi, ali svejedno čeka da i ona ode kako bi bio siguran da je sve u redu. 
 
 
Mel odlazi iz hotelske garaže ne primjećujući supruga, a nekoliko minuta nakon nje stiže i Ben, prijatelj s kojim je bila u hotelskom baru. Neka nit znatiželje ipak proradi u Joeu pa odluči stati pred Bena i pitati ga što se dogodilo, no Ben je, kao i uvijek, pomalo agresivan te krene ljutito naguravati Joea, i prije nego što Joe dobije ikakav odgovor Ben je na tlu u nesvijesti, dok mu iz uha teče krv. Sve ovo nije spojler, nego opis prvih nekoliko stranica knjige. Dakle, krećemo žestoko.
 
Istovremeno William, četverogodišnji Joeov sin koji je do tada bio u autu i igrao se, dobije jak astmatični napadaj, a inhalator koji je trebao biti u autu nije, i Joe mora donijeti važnu odluku. Spasiti sina ili pomoći prijatelju. Nema sumnje u to kakvu je odluku donio, i ta odluka pratit će ga sve ostale dane ovog napetog psihološkog trilera. Joe se vraća u hotelsku garažu ne bi li provjerio kako je Ben, ali Bena nema, pa osjeti olakšanje jer da mu se prilikom pada dogodilo nešto ozbiljnije teško da bi otišao iz garaže s autom.
 
A tad kreće vrtlog laži i događaja koji mete sve pred sobom i u koji je Joe usisan htio on to ili ne. Jednom kad mu život kakav je do tog trenutka vodio izmakne tlo pod nogama, više ništa neće biti isto, a laži će se samo gomilati i postajati sve zamršenije. Kome vjerovati? Tko govori istinu? Ili su zapravo sve samo laži? "Laganje je puno teže nego što mnogi misle. Stvari se zakompliciraju, ljudi se u tome malo pogube. Kažu da lažljivac mora imati dobro pamćenje", kažu nam u knjizi.
 
Prvijenac "Laži", T. M. Logana, napet je od prve do posljednje stranice. Napetost je gradio polako, baš kao i piramidu laži, i do samog kraja ova knjiga je pravi page-turner, a onda dolazi rasplet kakvom se niste nadali ni u najluđem snu – ili još bolje noćnoj mori – a nakon raspleta, kockice u glavi će vam se posložiti i zapitat ćete se kako su vam neke stvari mogle promaknuti. Ne brinite, promaknule su i meni, ali i glavnom protagonistu koji se našao u situaciji kakvu ne biste poželjeli ni smrtnom neprijatelju.
 
Naivan je naš Joe, jako naivan, ali u nekim segmentima života svi smo mi naivni, ili zatvaramo oči pred onim što ne želimo vidjeti ili znati. Želimo vjerovati ljudima, u ono dobro u njima, no ponekad u nekima nema tog dobrog.
 
Autor se poigrao još jednim važnim dijelom današnjice, a to je ovisnost o gadgetima, socijalnim mrežama i potpunoj povezanosti i isprepletenosti naših života s tim malim uređajima koji nam stanu u dlan, a cijeli životi su nam u njima. Nismo ni svjesni do koje mjere je to otišlo, i samo se nadam da nikad nećemo ja, a ni vi morati saznati na okrutan, ružan i tužan način na koji je to saznao Joe.
 
U moru psiholoških trilera ovo je jedan od onih koje nikako ne smijete propustiti. Vratit će vam vjeru u dobro napisanu i temeljito razrađenu radnju, u romane u kojima ni jedna riječ ili događaj nisu suvišni.